Проф. Илко Гетов: Ваксинираните започват да изграждат имунитет между 7-ия и 10-ия ден

"Човек започва да създава антитела срещу COVID-19 между седмия и десетия ден след първата доза от ваксината, като ваксиналната ефикасност достига до 45% и затова се налага поставянето на т.н. втора игла, за да се достигне по-голяма ефикасност". Това заяви пред бТВ представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

Той обясни, че и трите препарата, които се прилагат у нас, са преминали през най-строгите изисквания и оценка на тяхното качество и безопасност.

Проф. Гетов допълни, че според продуктовата информация, ваксините, които са базирани на иРНК технология са с малко над 90% ваксинална ефикасност, на "АстраЗенека" - около 60%, достигайки до близо 80%. Той обясни, че защитата е на високо ниво, защото при противогрипна ваксина процентите са около 50.

Експертът коментира, че единствено в България има дискусии относно избора на препарат.

Относно решението в много държави на хора над определена възраст да не се поставя оксфордската ваксина, проф. Гетов заяви, че забрани на европейско ниво няма.

"Единственото нещо, което на този етап е сигурно и е съгласно българските ръководства, е жените, които планират бременност през следващите шест месеца и бременните към момента и кърмачките - не е препоръчително да се ваксинират. За всички останали групи пациенти, включително и трансплантираните, хронично болните и тези с висок индекс на телесна маса - могат да се ваксинират", обясни проф. Гетов.

"Ако пациент с тежко заболяване иска да се ваксинира, е важно то да бъде в ремисия. Курсът с терапия за потискане на имунитета на пациент трябва да е преминал поне 2-3 седмици преди поставяне на първата доза или да е планиран 2-3 седмици след втората игла. Тук има следния феномен, ние стимулираме имунитета да изгражда антитела, а той изкуствено е потиснат заради основното заболяване", добави проф. Гетов.

Проф. Гетов обясни, че хората с алергии е хубаво да се тестват към съставките на препаратите преди да си поставят ваксина. Той препоръча 2-3 дни преди самата процедура те да приемат антиалергичен лекарствен продукт. "Алергичните реакции след ваксинация са към т.н. помощни вещества, добавени към препарата, за да има той по-голям срок на годност - стабилизатори и консерванти. Ако пациент си е поставял противогрипна ваксина и не е имал алергична реакция, няма риск да се получи такава след имунизация срещу COVID-19", каза още той.

Проф. Гетов заяви, че е нормално при някои хора да се появява отпадналост и висока температура след поставяне на ваксина срещу COVD-19. Той обясни, че това са стандартни постваксинационни реакции. "Причината - организмът започва да изгражда антитела.

"За ваксината на "АстраЗенека" има такива съобщения за реакции. Няма нищо притеснително, дори се спори, че по-добре да имаш такива реакции, защото имунитетът вече работи по отношение изграждането на антитела", посочи проф. Гетов.

Подобни статии