Проф. Ива Христова обяснява разликите между ваксините на Moderna и Pfizer

Проф. Ива Христова  зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, обясни разликите между ваксините на Moderna и Pfizer. 

Ваксината на Moderna е стабилна до 6-7 месеца на минус 15 до минус 25 градуса, за разлика от Pfizer, при която трябва по-дълбоко замразяване. Второ, в хладилник ваксината на Moderna ще е стабилна около 30 дни за разлика от няколко дни при Pfizer.И трето, когато е на стайна температура, тогава Moderna ще е стабилна около 12 часа за разлика от Pfizer - до 2 часа. Ваксината на Moderna е доста близка до тази, която познаваме и с която вече имаме опит. Но има и някои различия, каза още тя пред БНТ.

Близка е като конструкт, като решение на въпроса какъв да бъде ваксиналният конструкт, с който да бъдат ваксинирани хората - тоест, отново е информационна РНК, това е последното нововъведение в тази област и се използва не само като ваксина, а и като терапевтично решение за някои хематологични и онкологични заболявания.

Moderna няма нужда и от разтваряне, тя вече е разтворена, там са 10 дози по половин милилитър. "Може би основната разлика е в количеството на ваксиналния продукт, който е 30 микрограма при Pfizer ваксината, а тук са 100 микрограма", уточни проф. Христова.

Втората доза трябва да се постави 4 седмици след първата. Според проф. Христова, изследванията са показали, че две седмици след първата доза има известен имунитет, а по време на втората доза той скача двойно - става въпрос за количества антитела, и седмица след втората доза той е почти на максималните си нива.

"Паралелно, това вече е доказано с клетъчен имунитет, че седмица след втората доза вече е достигнат максимумът и човекът е напълно защитен", допълни тя.

Подобни статии