Проф. Кантарджиев: Изпуснахме момента да се изправим подготвени срещу новата вълна на COVID

"България е единствената държава, в която не само можеш да избираш кога и къде ти е удобно да те ваксинират, а имаш право и сам да решиш коя от 4-те ваксини да ти бъде поставена. Това го няма никъде по света и не го е постигнал служебният министър", казва в интервю за "Телеграф" проф. Тодор Кантарджиев.

- Проф. Кантарджиев, страната ни е на последно място по процент ваксинирани срещу COVID-19. Какъв ни е проблемът?

- Проблемът е в противоречивите и взаимоизключващи се послания, с които се създава недоверие в обществото. Обикновено посланията за ваксинирането се правят от авторитетни политически фигури. Виждате, когато се говори за ваксинационната кампания на Франция, излиза президентът на републиката. Виждате в Германия, канцлерът взима отношение. При нас нещата от два месеца и половина са оставени силно неглижирани. Прави ми впечатление, че в момента се актуализира бюджет, и служебният министър на финансите правилно предвижда средства за нова COVID вълна, но в същото време служебният министър на здравеопазването не прави необходимото за имунизиране на населението.

- Именно служебният министър обаче упрекна предишното правителство в допускането на фатални грешки по отношение на ваксинационната кампания…

- Ще ви кажа само, че България е единствената държава, в която не само можеш да избираш кога и къде ти е удобно да те ваксинират, а имаш право и сам да решиш коя от 4-те ваксини да ти бъде поставена. Това го няма никъде по света и не го е постигнал служебният министър.

- Ситуацията с боксуващата имунизация на населението обаче вероятно ще се отрази в следващата вълна?

- Да, за съжаление. Разпространението на Делта варианта и оставянето на цели прослойки от нашето население неваксинирани, представляват една потенциална заплаха. Нещо повече, свалиха се праговите граници за епидемичното разпространение и картата на България, която виждате на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести в момента е зелена, но ако се бяха запазили старите прагове, вече щеше да има и области в други цветове, защото случаите започват да се увеличават.

- Наличието на различни варианти на вируса може да се окаже решаващо за контрола над пандемията. За целта се прави т.нар. целогеномно секвениране на положителни проби. То обаче обхваща само онези, които са потвърдени с PCR, а у нас се правят повече антигенни тестове. Това не е ли проблем?

- Проблем е, ако положителните антигенни тестове не се потвърждават след това с PCR. След всеки положителен резултат от бърз тест трябва да се прави писиар. Това е начинът и аз съм отправил тази препоръка в официално писмо до здравния министър от 21 май. В него съм описал кога да се секвенират проби, какви проби да се секвенират и за какво трябва да следим.

- Знаем, че има много видове антигенни тестове. Възможно ли е обаче някои от тях да не се позитивират при заразени с новите щамове?

- Преди месеци излезе един важен документ на Европейския център по контрол на заболяванията, в който са описани всички актуални, работещи антигенни тестове. Засега антигенните тестове, които са с добро качество, са в състояние да откриват и новите варианти. Възможно е някои от тестовете, които се използват в нашата страна, да не са в състояние да ги открият достатъчно добре. Затова е хубаво хората да са информирани и да се прави контрол на качеството, какъвто досега се стараехме да правим както за PCR тестовете, така и за антигенните, а също и за тестовете за антитела. Значителна част от тези тестове се проверяваха в Националния център. Сега не мога да кажа как стоят нещата, но въпросът с контрола на качеството на лабораторната диагностика на инфекциите, не само на коронавируса – на всички инфекции, е много важен.

- Според изказвания на експерти, цитирани от чуждестранните медии, предстои вълната на неваксинираните. Смятате ли, че е така?

- Да, споделям това мнение. То е на д-р Антъни Фаучи – главния медицински съветник на Белия дом. Той е кадър на най-авторитетните здравни институции и слава Богу, че Кацаров не е министър на здравеопазването в САЩ, защото 80-годишният Фаучи може би отдавна щеше да е пенсиониран.

- След три вълни на коронавируса сега сме се запътили към четвъртата. Какво предстои според вас?

- Първата вълна през пролетта на 2020 г. с крути епидемиологични мерки успяхме да я задържим и тя беше много малка. Още тогава починалите можеше да са няколко десетки хиляди. Сериозната вълна дойде същата есен, а пролетта на 2021 г. успяхме да постигнем плавно нарастване на случаите, с което целяхме да не се претовари системата на здравеопазването – бързата помощ, приемните отделения, болниците. Това са много важни неща. В момента въпреки по-малкия брой случаи вече се забелязва подмладяване на заразените. Преди втората и преди третата вълна наблюдавахме същото. По-младите хора са по-мобилни, по-малко спазват мерките, имат повече контакти. Когато те започнат да боледуват, това обикновено е предвестникът на надигащата се вълна. Това е един от изводите в задълбочените анализи, които правехме в продължение на 16 месеца.

- Запознахте ли се с плана за действие на министър Кацаров?

- Да, запознах се още когато беше обнародван и мога да кажа, че имаше много нови и хубави неща, но новите не бяха хубави, а хубавите не бяха нови. Такъв план за епидемията от COVID-19 има от юли месец 2020 г. Даже е приет от Народното събрание през есента на миналата година. Затова щеше да е хубаво, ако в новия план беше залегнала повече темата какво ще се прави с ваксините, които имаме. Защото лятото на 2020 г. нямаше ваксини, но сега имаме и акцентът на плана трябваше да бъде как тези ваксини да бъдат оползотворени, как много хора да бъдат ваксинирани. Аз съм го казвал и ще го повтарям още много пъти – 25 ваксинирани българи, спасен един човешки живот. Това е истината и това трябваше да бъде основното мото в кампанията и да се говори постоянно, защото ако леталитетът в световен мащаб е 3%, в България са 4%.

- Има обаче и лекарите, които подпомагат разколебаването в обществото по отношение на ваксините…

- Затова започнахме с противоречивите послания, но хората трябва да знаят, че ако излезе лекар, който говори против ваксините, то най-вероятно има някакви задни мисли. Последните седмици излезе един анализ за антиваксърските послания в социалните мрежи – Туитър, Инстаграм и Фейсбук. Оказа се, че 75% са дело на една група от 12 души, от които само един е лекар – акушер-гинеколог, а другите се занимават с продажба на хранителни добавки и други много скъпички с недоказана ефективност продукти. В нашата страна, ако ги видиш тези, които говореха срещу маските и ваксините, впоследствие всички опитаха да направят политическа кариера.

- Смятате ли, че изпуснахме момента да се изправим подготвени срещу новата вълна?

- Да, смятам. Но хората, които все още се колебаят, имат време да се ваксинират преди многото случаи, които ще започнем да регистрираме през есента. Тогава вече няма да е подходящо да се струпват на едно място много хора, защото докато чакат за ваксина, рискът да се заразят ще е голям.

- Все повече се говори за фалшиви сертификати от ваксинация…

- Ужасно е, защото това ще доведе до ерозия на доверието в системата. Преди 10 години подобно нещо се случи по време на морбилната епидемия. Най-голямата в Европа, беше в България – 24 000 регистрирани случая, 24 деца починаха. Тогава в Националния център започнахме да изследваме всички боледуващи дали са ваксинирани. Същото го направихме и преди 4 години, когато регистрирахме около 1000 случая. И какво се оказа? Заболелите деца нямаха антитела за рубеола и паротит, а ваксината за морбили е комбинирана и защитава и от тези две заболявания. Но много от тези деца бяха записани, че са ваксинирани. Ето защо всеки недобросъвестен трябва да знае, че много лесно лабораторно може да се докаже, че човекът, който боледува в момента, има сертификат, че е ваксиниран, а не е. Това може да се констатира и при друго изследване по друг повод, но е важно Министерството на здравеопазването да не остава този проблем неглижиран.

- Част от хората не са убедени в смисъла от имунизациите, защото постоянно се говори, че ваксините не са много ефективни срещу новите щамове. Какво трябва да знаят те?

- Трябва да знаят, че ваксините пазят 91% от влизане в болница. И ако някой мисли за здравето на българския народ, това трябваше да се повтаря непрекъснато.

- А какво му е различното на индийския щам?

- Няколко неща. Първото е, че количеството вирус в горните дихателни пътища е стотици пъти повече от британския вариант. Това означава, че при близък контакт, говорене, пеене, кашляне – аерозолът, който отделя заболелият, е с много по-голямо количество вируси. Затова маските и дистанцията остават най-важното защитно средство след ваксините. Второ, което го различава, е, че засяга по-млади. Засега нямаме данни за по-тежко протичане, но има данни, че вирусът остава по-дълго в организма и това е третата разлика.

Подобни статии

 • Тони Димитрова: В старите песни има послание, а в новите - само наредени думи

  Тони Димитрова: В старите песни има послание, а в новите - само наредени думи

  "В старите песни има послание, красива музика и красив текст. А в новите има наредени думи, музика, която не те хваща, и няма послание. Не оставя следа", казва обичаната певица Тони Димитрова. Тя е родена на 10 януари 1963 г. в Бургас. Истинското й име е Антоанета Димитрова Петкова. Завършва гимназия в Бургас и след това започва да работи като машинописка в общинската администрация на града. През 1995 година по време на конкурс талантът й е забелязан от Стефан Диомов и през януари 1996 година е назначена за солистка на оркестъра „Горещ пясък“. През лятото на 1996 година участва в конкурса „Бургас и морето“, където й е присъдена 3-та награда за песента „Ах, морето“. Тя влиза в първия й самостоятелен албум „Ах, морето“ (1997). Има 9 студийни албума, като последният е „Добър вечер, добър ден“ от 2011 г.

  98
 • Д-р Енчо Стоянов, специалист по спортна медицина: Спортът е „лекарството“, което на всички дарява енергия, тонус и сила

  Д-р Енчо Стоянов, специалист по спортна медицина: Спортът е „лекарството“, което на всички дарява енергия, тонус и сила

  Данните сочат, че около 2-3% от спортистите получават миокардит след боледуване от COVID-19

  "Много са предизвикателствата с които ни се налага да се справяме. Съвременните спортни лекари трябва да се ориентират в свят, в който родителите, играчите, феновете и институциите искат да видят спорт, като същевременно се опитват да смекчат разпространението на Covid-19 и да предпазят спортистите от потенциални късни и дълготрайни ефекти на вируса. Това не е никак лесна задача, защото освен грижи за предпазване от настоящата пандемия, спортният лекар следва да изпълнява и много ежедневни задължения, насочени към поддържане на здравето на професионалните атлети на топ ниво, особено сега - в годината, когато се провеждат Олимпийските игри", казва в интервю за "Политика" д-р Енчо Стоянов – специалист по спортна медицина.

  146
 • Истеризираното общество е неконтролируемо

  Истеризираното общество е неконтролируемо

  Дебатът по дадена тема без сблъсък се превърна в мисия невъзможна

  "Истеризираното общество е поляризирано и радикализирано общество. Общество, белязано от известно насилие на социалните отношения, без чувство за мярка, без оттенък; обхванато от някаква лудост и екзалтация, които го карат да си загуби ума. Общество, белязано от блудкавост и деградация на публичния дебат. Общество, белязано от банализиране на насилието във всекидневието, от все по-рязко говорене, от известна радикализация онлайн в социалните мрежи. Общество, белязано от диктата на мнението, в което противникът се превръща във враг: трябва да имате мнение за всичко, веднага; това мнение дори се превръща в идентичност (нападат мен, ако го оспорват); дебатът по дадена тема без сблъсък се превърна почти в мисия невъзможна".

  123