Проф. Кантарджиев: Няма нови случаи на COVID-19 във Видин, мерките там сработиха

Вирусът на ръката умира за 10 – 15 минути, но това не означава че не трябва да има лична хигиена

Снимка: БГНЕС Проф. Тодор Кантарджиев съобщава актуалната ситуация около COVID-19 у нас.

Няма нови случаи във Видин, мерките там са сработили. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев в понеделник. Той съобщи още, че новите случаи вчера са 24, а причината за тази цифра са по-малкият брой изследвани - 4,5 пъти по-малко или общо 362 проби в неделния ден..

"В неделния ден бяха тествани повече хора в болниците, а тъй като бе неработен ден не бе взет материал от работещите хора по колективи", поясни проф. Кантарджиев.

14 от новозаразените са в София, 1 е настанен в болница "Пирогов", а останалите са на домашно лечение.

Общият брой на инфектираните е 2235, увеличение с 1,1% през последното денонощие, по-слабо от увеличението преди 2 седмици. Активните случаи са 1513.

Децата са 6% от заболелите - общо 133.

242 са медицинският персонал с COVID-19. Лекар от Пловдив и санитар от "Пирогов" са новите случаи от последното денонощие.

110 са общо починалите, 2-ма са от последното денонощие.

Излекуваните са 612, вчера са изписани 14 души.

Европейското бюро на СЗО предупреждава за нови пикове в някои европейски страни, щабът анализира ситуацията у нас и на Балканите. Проф. Кантарджиев призова да не се отпускат хората, а да спазват противоепидемичните мерки. "Неглижирането на мерките може да е опасно, важно беше да се научат хората да спазват дистанция, да не се ръкуват, да се носят маски на закрито", заяви още той. Професорът каза, че вирусът на ръката умира за 10 – 15 минути, но това не означава че не трябва да има лична хигиена.

Над 1,7 милиона души са се излекували вече от коронавируса, сочат междувременно данните на университета „Джонс Хопкинс“, който обобщава данни на федералните и местните власти, медиите и други източници. По данни на университета, базиран в Балтимор, броят на откритите случаи на зараза в света е 4 702 603. Броят на хората, които са се възстановили, вече е надхвърлил 1,7 милиона души. Броят на смъртните случаи е 314 476 души по целия свят.

Подобни статии