Проф. Красимир Гигов: Това, че сега няма нова вълна и голяма заболеваемост, не бива да ни успокоява

Проф. д-р Красимир Гигов има висше медицинско образование и магистратура по стопанско управление (здравен мениджмънт). Ръководил е първата в страната Катедра по „Медицина на бедствените ситуации" във ВМА. Два пъти е бил главен секретар на Министерството на здравеопазването. В момента е генерален директор на БЧК. Проф. Гигов оглавяваше Националния ваксинационен щаб за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Член на обществения съвет за ваксинацията срещу COVID-19

"Ваксинационният щаб си свърши своята работа и се изчерпа. Неговата задача бе да създаде организацията и логистиката по ваксинацията. Тя е създадена. Проблемът вече е друг - имаме ваксини и организация, но нямаме желаещи за ваксиниране", казва генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов.

- Как оценявате темпа на ваксинация срещу COVID-19 у нас? На какво отдавате спада?

- Темпът на ваксинация у нас е незадоволителен. През последните дни средно се имунизират между 11 и 12 хиляди души. Преди 2-3 месеца имахме до 30 хиляди на ден. Вижда се, че е намалял изключително много броят. Причините за това са много. Първо, хората сега са по-спокойни, тъй като няма висока заболеваемост. Освен това периодът е отпускарски и хората са на друга вълна. Това време обаче ще свърши. Вижда се в другите страни - Германия, Испания, Англия и съседна Гърция, се увеличават случаите, и то особено на индийския вариант, който е далеч по заразен. Това, че сега няма нова вълна и голяма заболеваемост, не бива да ни успокоява. Именно заради това усилията на Министерството на здравеопазването, на Обществения съвет, на всички нас е да сигнализираме и апелираме към хората да се ваксинират. Сега е идеално време за ваксиниране - хората са свободни, времето е спокойно. Създадени са всички условия ваксините да стигнат до хората - правят се при лични лекари, в центровете за ваксинация, подвижните мобилни пунктове, молове, паркове и т.н. Стига човек да желае, има богат избор къде да направи тази крачка. За съжаление инертността и дори презадоволеността с ваксини - имаме избор между 4 типа и всеки, който пожелае, може да си я постави - това успокоява хората и те си казват: „Мога винаги да си сложа ваксина“. В други страни хората чакат, имат нужда от ваксини, нямат избор изобщо. В началото, когато нямаше ваксини у нас, също имаше огромни струпвания на желаещи да се ваксинират.

Освен това към момента тази част от населението, което беше настроено да се ваксинира, го направи. Ние трябва да убедим и останалите да го направят. Да убедим хората от по-изолираните райони и общности да се ваксинират. Заради това беше създаден от министъра на здравеопазването Общественият съвет. В него участват популярни личности, неформални лидери, представители на НПО, духовни водачи, които имат своята тежест и влияние върху хората и биха помогнали много в агитирането на общностите да се ваксинират. В тази връзка бе проведена среща с главния секретар на мюфтийството в България г-н Джелал Фаик, за да се обсъди план по отношение на регионите, които са по-изолирани и темпът на ваксинация е нисък, да се организира и осигури имунизирането им с мобилни екипи. Ще направим всичко възможно в това отношение.

- Здравният министър заговори за даването по 50 лв. на ваксинираните. Обмислят ли се някакви допълнителни стимули за гражданите?

- Специално за тези 50 лева не е разговаряно с министъра на здравеопазването. Обсъждани са варианти с ваучери, защото това е практика, която се прилага и в други държави. Дали ще бъдат 50 лева ваучер, или някакви друга възможност, правителството трябва да реши това. Основната идея е да подтикнем хората и да се повиши бройката на ваксинираните.

С министъра се обсъждат подобни практики и че може да се даде някакво предимство на имунизираните. Този въпрос обаче не е само до желание, това е въпрос на възможности.

- Споменахте, че може да се дават предимства на ваксинираните. За какви предимства става въпрос?

- Предимства е малко силна дума. Трябва да се внимава, да не стане раздвояване на обществото. Подобни предимства вече са факт. Например когато един човек е ваксиниран, има възможност да посещава други държави, в които се признава ваксинационният сертификат. Ако няма този сертификат, ще трябва да си прави PCR, да спазва карантинен период. Ето това са едни условни предимства, но все пак предимства заради това, че даденото лице не представлява опасност за обществото.

Планът за действие при следваща COVID вълна по някакъв начин също дава предимства на ваксинираните. Подкрепяте ли го?

Това е в интерес на самото общество. Наистина този план за действие на следваща COVID вълна е изграден на базата на опита, който имаме вече от година и половина. С него се поставят „репери“, за да може да са прогнозируеми нашите действия. Разбира се, той не е закована рамка и параметрите, ограниченията, мерките може да се променят. Планът дава един добър ориентир накъде вървим и какво можем да направим. Да има една такава прогнозируемост, наистина е едно сполучливо решение към момента на този въпрос. Това е изключително важно за обществото, бизнеса и медиците.

- През септември се прогнозира нова COVID вълна. Има ли данни каква част от населението ще има някаква защита, поне една доза ваксина?

- До момента близо един милион и деветстотин хиляди души у нас са ваксинирани с една доза. Близо 900 хиляди са тези, които имат завършен цикъл.

Все още е рано да се каже колко дълго ще трае защитата от COVID ваксините. Това е много сложен процес. Самият вирус е много изменчив, изменчива е и контигентността на съответния щам. В началото вирусът засягаше повече възрастни хора. Сега все повече се снишава възрастовата граница, която се засяга от това заболяване. На учените и медиците им е нужно доста по-дълго време, за да дадат отговор.

- Поставили ли сте си за цел да постигнете някакъв процент на гражданите, които имат поне една игла наесен?

- Имаме много голяма амбиция в това отношение. На мен много ми се иска, а и на Министерството на здравеопазването, да придобием тогава колективен имунитет. Според мен е реалистично с този и малко по-бърз темп на ваксинация да постигнем защита от 50-60% наесен. Искам да подчертая нещо много важно - трябва обществото ни да се мобилизира. Всеки да положи усилие и да убеди колкото се може повече хора да се имунизират. Например вие да убедите вашите близки, аз да убедя моите, всеки от нас да направи възможното в това отношение. Самият аз съм убедил доста колебаещи се. Тези, които са лидери в някакви общности, да убедят хората и т.н. Не можем да казваме, че някой друг ще го свърши вместо нас. Няма кой да го свърши. Това е задължение на всеки един от нас. И ако ние това го направим, в края на септември, октомври можем да се поздравим дори с колективен имунитет. Всичко зависи от нас, от цялото общество зависи. Ваксини има, създадена е и организация за поставянето им. Ваксина може да се постави вече навсякъде - в парка, в мола, дори в офиса.

- Вече се ваксинират и деца над 12-годишна възраст. Как върви темпът при тях?

- Ваксинирането на децата е по желание от страна на родителите. Има родители, които желаят, има и такива, които все още се въздържат. Важното е, че имат тази възможност да го направят, ако искат. Ваксинирането на децата е още една възможност да се повиши имунната устойчивост на обществото срещу коронавируса. Все пак родителите се притесняват, че не са достатъчно изпробвани ваксините, за да ги сложат на децата.

Нашите специалисти по педиатрия, по инфекциозни болести, по имунология и др. дадоха своите заключения и ги изпратиха на Българския лекарски съюз и на общопрактикуващите лекари чрез МЗ и ИАЛ за подхода при имунизиране на децата срещу COVID-19 с одобрените от ЕМА ваксини.

- Знае се, че в края на август изтича срокът на първите ваксини. Ще успеем ли да ги дарим, или да ги използваме?

- Още миналия месец Министерството на здравеопазването и правителството започнаха да полагат усилия по този въпрос. Процесът на даряване на ваксини е труден, тъй като е свързан с тристранни договори, съгласието на съответната фирма, която ги произвежда, и т.н. В момента се знае всяка партида, всеки номер къде се намира. Води се изключително строг отчет в това отношение. Има предварителни уговорки за даряване на тези ваксини с изтичащ срок на годност. Мисля, че ще се реши проблемът.

- Как оценявате работата на ваксинационния щаб, който оглавявахте и беше разформирован?

- Ваксинационният щаб вече не съществува. Той си свърши своята работа и се изчерпа. Неговата задача бе да създаде организацията и логистиката по ваксинацията. Тя е създадена. Проблемът вече е друг - имаме ваксини и организация, но нямаме желаещи за ваксиниране. Това е причината да бъде създаден Общественият съвет за ваксинация, в който влизат водещи представители от обществото. В него участват освен медицински експерти, но и много хора, които са свързани малко или много с този процес - психолози, журналисти, автори, представители на изкуството. Създаването на този съвет представлява мобилизиране на обществото, за да може да се постигне защита на населението срещу коронавируса. Здравето на всички ни е в наши ръце. От нас зависи да не даваме повече жертви в битката срещу COVID-19. Ваксинирайте се!

 

Подобни статии