Проф. Михаил Константинов: Няма правителство заради бездарието и импотентността на българската политическа класа

Толкова слаби и ялови парламенти като сегашния и предишния през последните 31 години е нямало

Роден е на 5 март 1948 г. в София. Доктор по математика в Института по математика и механика на БАН (1986). Заместник-ректор на УАСГ (1999-2003). Член на ЦИК на парламентарни, европейски и местни избори (1991-2011). Заместник-председател на ЦИК на парламентарни, европейски и местни избори (2003-2011). Бивш председател на борда на директорите на “Информационно обслужване” АД.

"Когато в една секция има хартиени бюлетини и машини, с машините гласуват 27% от избирателите. И това се повтори няколко пъти. Но ние обичаме да настъпваме една и съща мотика по много пъти и после се чудим откъде са ни цицините. Впрочем нека сме оптимисти и да си мислим, че вече сме усвоили машинното гласуване. Макар че надали", казва проф. Михаил Константинов.

- Проф. Константинов,  през ноември изборите ще се проведат две в едно. Допускате ли сериозен технически проблем с машините?

- Проблем ще има, но не непременно технически. На изборите на 11 юли тази година гласуваха 2,7 милиона души, с почти 600 хиляди по-малко, отколкото само три месеца по-рано. При това положението с коронавируса на 11 юли беше много по-добро, отколкото на 4 април. Причината беше страхът на хората от машините. При избори 2 в 1 този фактор, страхът, ще бъде още по-значим. Когато в една секция има хартиени бюлетини и машини, с машините гласуват 27% от избирателите. И това се повтори няколко пъти. Но ние обичаме да настъпваме една и съща мотика по много пъти и после се чудим откъде са ни цицините. Впрочем нека сме оптимисти и да си мислим, че вече сме усвоили машинното гласуване. Макар че надали.

- Очаквате ли ниска избирателна активност предвид COVID ситуацията? 

- Очаквам ниска избирателна активност. И поради страха от коронавируса, и поради страха от машините. Но може някои хора да разчитат именно на такава активност. Само че тези, които се правят на много умни, накрая падат в изкопаните от тях дупки. Да се надяваме, че пак ще стане така. Българският народ заслужава по-хубави неща от тези, които му се случват. И по-скоро от тези, които той сам си предизвиква. Светът е жестоко разделен, ние също сме разделени. Това е изгодно за тези, които ни докараха до неизбежна и невиждана в историята финансова катастрофа. Само че се лъжат, ако си мислят, че хората няма да ги намерят. И в Нова Зеландия ще ги намерят, и на Северния полюс също.

- Ако се стигне до сериозен хаос, това може ли да доведе до непризнаване на резултатите и отдалечаване от възможността за редовно правителство?

- Сериозен хаос се надявам да няма. А иначе това, че няма правителство, е резултат не от изборите, а от бездарието и импотентността на българската политическа класа. Толкова слаби и ялови парламенти като сегашния и предишния през последните 31 години е нямало. И слава Богу. Но и тези два уникално калпави парламента ни разказаха играта. Ние сме си виновни. Всеки народ заслужава управлението, което сам си е избрал. Нещо като брака между един мъж и една жена. Когато е доброволен, разбира се. Българската конституция може да е всякаква, но в нея пише, че бракът е доброволен съюз между мъж и жена. През 1991 г. се чудех защо е тази баналност. Днес се покланям дълбоко пред гениалната предвидливост на бащите и майките на новата българска държавност.

- Какво все пак може да се подобри, вече имахме два избора с машини?

- Очевидно далеч не всички хора са убедени, че това е достатъчно добър начин за гласуване. А и в Европа такова гласуване практически няма, а където имаше, го изхвърлиха. А иначе препоръчвам отсега да започне обучението на хората и главно убеждаването им, че могат да се справят. Защото мнозина са убедени в обратното.

 - Според вас беше ли направено всичко необходимо, за да се проведе преброяването в електронен вид?

- Оказа се, че станахме обект на елементарна, но масова атака от типа „разпределен отказ от услуга“ от страна на чужди заразени компютри (атака тип DDoS, или Distributed Denial of Service). Абе класика. Явно проблемът беше подценен. Мисля, че срокът на онлайн преброяването трябва да се удължи поне с една седмица, иначе ще се окажем на опашката на Европа и по този показател. Дано да е възможно технологически в светлината на приетите вече графици.

- Хората могат ли да смятат, че данните им са защитени предвид на това, че през последните години не малко бяха хакерските атаки?

- Да, данните вероятно са добре защитени. Или по-точно дано да са добре защитени, защото вече имахме един много неприятен пробив на сървър в системата на НАП. Впрочем някой знае ли какво стана с арестуваните хакери и техните покровители за този пробив? Между другото, специално искам да поздравя колегите, които „изчислиха“ кой е хакерът. Дето се мислеше за много умен, а го пипнахме за два дни. При DdoS атаките няма непременно пробив в сигурността. Просто линиите се блокират от многото заявки, хората не могат да влязат в системата и се отказват.

- Имаше предложения за електронно гласуване, може ли да го приложим у нас?

- Вероятно имате предвид гласуване по интернет, защото гласуването с машини също е електронно. Да, гласуването по интернет изглежда добре на пръв поглед, но при него тайна на вота категорично няма и то засега е противоконституционно. И освен това не знаем дали гласуващият по интернет го прави свободно, а не под натиск? Или даже дали някой друг не гласува вместо него? Ако въведем интернет гласуване, отсега мога да ви кажа в кои географски райони ще има такова гласуване масово. Без избирателите да разберат за какво именно са гласували. В Европа гласуване по интернет няма, освен в Естония с нейните един милион избиратели. А и всяко нещо, което се прави в мрежата, може да се хакне. И действително се хаква, както показва практиката. Да не говорим за баналните DdoS атаки, примерно върху облака на ЦИК. В Европа впрочем няма и машинно гласуване. Така гласуват само в град Брюксел (1% от населението на Европа) и в държавата България (още 1%). Общо 2% от европейците. Малко, но от сърце.

Подобни статии