Проф. Михаил Константинов: Последната изборна дата е 23 май

Последната дата за вот е 23 май. Това коментира математикът Михаил Константинов, който е в Управителния съвет на „Информационно обслужване“.

По думите му изборите се очертават догодина, като има два варианта за датата – 28 март или 23 май. Според него не е възможно да бъде на 28 май, тъй като за да бъдат спазени сроковете по Конституция, това трябва да стане най-късно на 23 май. Естествено , ако НС не вземе решение за отлагане на изборите.

Той даде пример с вота във Франция на 15 март, когато са се заразили десетки хиляди хора, а след това вторият тур бил отменен.

Ако ще правим избори догодина, трябва да е при много специален режим, каза Константинов. Поясни, че има опасност да се нарушат конституционните права на избирателите болни от COVID -19  или под карантина. По думите му на вота догодина ще гласуват между 2 и 3 ,5 млн. души. Той даде за пример частичните избори тази есен, когато се спазвали епидемичните мерки, но тогава мащабите на епидемията не били така големи. Сега обаче на ден умирали между 100 и 150 човека. Според него депутатите трябва да вземат решение, какво се прави при тежка обстановка и със закон да се ограничат някои права. Въпреки това той поясни, че Конституцията е над всичко и със закон това не може да стане.

Подобни статии

 • Проф. д-р Татяна Червенякова: Не се разболяваме, когато сме ваксинирани, защото посрещаме вируса с определен имунен отговор

  Проф. д-р Татяна Червенякова: Не се разболяваме, когато сме ваксинирани, защото посрещаме вируса с определен имунен отговор

  Проф. д-р Татяна Червенякова, дмн, е изпълнителен директор на СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“, преподавател в Университетската Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина в Медицински университет – София, главен координатор на Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването. Целият ѝ професионален път до момента е посветен на инфекциозните болести като клиницист и научни разработки на такива инфекциозни заболявания като вирусни хепатити, морбили, грип и др.
  Дългогодишната ѝ практика в областта на инфекциозните заболявания, а към момента и ежедневният ѝ контакт и наблюденията ѝ върху пациенти с COVID-19 почти от самото начало на пандемията, я утвърдиха като един от най-опитните и информирани медицински специалисти в страната, понастоящем запознат и с всички известни аспекти и проявления на коронавирусната инфекция. Нейното мнението за утвърдените в ЕС ваксини срещу SARS-CoV-2 е публикувано в сайта на Министерство на здравеопазването.

  63
 • Д-р Иван Тодоров, Медицински к-кс

  Д-р Иван Тодоров, Медицински к-кс "Д-р Щерев": Ваксинирането е проява на отговорност

  Иван Тодоров е административен директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и председател на Съвета на директорите на „ДР Щерев“ АД. От учредяването през 2015 г. до днес Иван Тодоров е в Управителния съвет на Българска болнична асоциация. Магистър по здравен мениджмънт и по политически мениджмънт, докторант по здравен мениджмънт към Варненския медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Специалист с опит в областта на медицинската администрация, финансово-инвестиционното и бизнес планиране в сферата на частното здравеопазване.

  81
 • Проф. Радка Аргирова: Мерките трябва да се спазват дори да сме ваксинирани, защото може да сме преносители на заразяването

  Проф. Радка Аргирова: Мерките трябва да се спазват дори да сме ваксинирани, защото може да сме преносители на заразяването

  Проф. д-р Радка Младенова Аргирова, дмн, е председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването. Със завиден опит в областта на научната и клинична вирусология, който е придобила през годините работа като основател и дългогодишен ръководител на Националната референтна лаборатория по ХИВ, лаборатория по ретровируси и херпесни вируси. Нейно мнение по актуалната тема за коронавируса е публикувано в сайта на Министерство на здравеопазването. Ето какво казва проф. Аргирова:

  141