Проф. Михаил Константинов: Председателят на ЦИК да е от опозицията

Председателят на ЦИК да бъде от опозиционна партия. Тази теза подкрепи проф. Михаил Константинов, бивш член на Централната избирателна комисия и настоящ председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” пред Нова телевизия.

По думите му в момента никой не иска да е председател на ЦИК, а който се нагърби с тази задача, трябвало да е безумно смел. Той даде пример как първите седем години след 1989 г. шефът на ЦИК бил от БСП.

"Аз бих сложил кандидат от БСП, но те не искат", добави Константинов.

Той отново припомни, че във всяка СИК има представители на политическите партии и по думите му, когато една партия казва, че щяло да има фалшификации, това значело, че самите нейни хора щели да участват в тях.

Експертът коментира обръщението на президента Румен Радев, в което обяви, че ще наложи вето на част от промените в ИК, като заяви, че било недопустимо да се говори така, камо ли на високо ниво. По думите му сме щели да заприличаме на САЩ с масово непризнаване на изборите.

Константинов отново подчерта, че в Европа не се гласувало с машини и коментира, че ГЕРБ били вкарани в капан и за това вкарали машините. Той обясни, че през последните 17 години на обществената поръчка за обработката на данните от изборите се явявала само една фирма- неговата, затова законодателите променили ИО да отговаря директно за дейността.

Цветозар Томов, социолог, бивш член и говорител на Централната избирателна комисия изрази мнение пък, че машинният вот ни трябва, за да се намалят фалшивите гласове, а с въвеждането на хартията това не се правело. По думите му рискове за фалшифициране имало и при хартия и при машините, но отменянето на машините щяло да намали още повече доверието в изборите.

"За 13 години експерименти с машини няма една секция, която да е била само с машини", заключи той.

Подобни статии

 • Проф. д-р Татяна Червенякова: Не се разболяваме, когато сме ваксинирани, защото посрещаме вируса с определен имунен отговор

  Проф. д-р Татяна Червенякова: Не се разболяваме, когато сме ваксинирани, защото посрещаме вируса с определен имунен отговор

  Проф. д-р Татяна Червенякова, дмн, е изпълнителен директор на СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“, преподавател в Университетската Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина в Медицински университет – София, главен координатор на Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването. Целият ѝ професионален път до момента е посветен на инфекциозните болести като клиницист и научни разработки на такива инфекциозни заболявания като вирусни хепатити, морбили, грип и др.
  Дългогодишната ѝ практика в областта на инфекциозните заболявания, а към момента и ежедневният ѝ контакт и наблюденията ѝ върху пациенти с COVID-19 почти от самото начало на пандемията, я утвърдиха като един от най-опитните и информирани медицински специалисти в страната, понастоящем запознат и с всички известни аспекти и проявления на коронавирусната инфекция. Нейното мнението за утвърдените в ЕС ваксини срещу SARS-CoV-2 е публикувано в сайта на Министерство на здравеопазването.

  63
 • Д-р Иван Тодоров, Медицински к-кс

  Д-р Иван Тодоров, Медицински к-кс "Д-р Щерев": Ваксинирането е проява на отговорност

  Иван Тодоров е административен директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и председател на Съвета на директорите на „ДР Щерев“ АД. От учредяването през 2015 г. до днес Иван Тодоров е в Управителния съвет на Българска болнична асоциация. Магистър по здравен мениджмънт и по политически мениджмънт, докторант по здравен мениджмънт към Варненския медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Специалист с опит в областта на медицинската администрация, финансово-инвестиционното и бизнес планиране в сферата на частното здравеопазване.

  81
 • Проф. Радка Аргирова: Мерките трябва да се спазват дори да сме ваксинирани, защото може да сме преносители на заразяването

  Проф. Радка Аргирова: Мерките трябва да се спазват дори да сме ваксинирани, защото може да сме преносители на заразяването

  Проф. д-р Радка Младенова Аргирова, дмн, е председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването. Със завиден опит в областта на научната и клинична вирусология, който е придобила през годините работа като основател и дългогодишен ръководител на Националната референтна лаборатория по ХИВ, лаборатория по ретровируси и херпесни вируси. Нейно мнение по актуалната тема за коронавируса е публикувано в сайта на Министерство на здравеопазването. Ето какво казва проф. Аргирова:

  141