Проф. Николай Овчаров: България е имала герб още по времето на цар Иван Шишман

Случайно открита пластинка с дупка за окачване показва, че вероятно България е имала герб по времето на цар Иван Шишман. Това съобщи във Варна археологът проф. Николай Овчаров. Той уточни, че върху пластината, която е с приблизително триъгълна форма, е изобразен герб с три лъва, но все още не може да се нарече български, защото има и други варианти.

Според професор Николай Овчаров находката е изключително ценна и ще помогне да погледнем към динамичен период от историята на страната ни, който е слабо осветен. "С много голяма степен на сигурност можем да кажем, че намерената пластинка е свързана с последните дни на Шишмановото царство", смята ученият. На пластината, която е била обработена от специалисти от музея в Кърджали, са изобразени три лъва, подобни на английските. Те присъстват и на монети от времето на цар Иван Шишман, както и като герб на царството в летопис на неизвестен арабски пътешественик, който по това време е посетил Търновград.

Находката е открита на около 30 километра южно от Варна между селата Равна гора и Близнаци. Тя е намерена при присаждане на дръвчета в частна овощна градина от председателя на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света Младен Станев, уточни проф. Овчаров, цитиран от БТА.

Той посочи, че историците не разполагат с данни, че през района, в който е открита пластината, са преминавали англичани. Откритието е предоставено на Регионалния исторически музей във Варна.

Подобни статии