Проф. Николай Витанов: Есента очаквам 10 000 регистрирани болни

Photo: Кадър БНТ

Във втория пик на първата вълна на коронавируса сме. Есента се очакват 10 000 регистрирани в България. Това прогнозира пред БНТ математикът проф. Николай Витанов от БАН, ръководител на екипа, който дава данни, изчислява анализи в помощ на Националния оперативен щаб.

"От известно време говоря, че ще стигнем петцифрено число през есента. Става дума за броя на регистрираните случаи, а общият брой случаи, който е по-голям, ще стане шестцифрен", коментира той.

Според математика, стигне ли броят на заразените 300, ще се изпуснат нещата, защото здравната система ще се претовари. Здравната система все още има капацитет да поеме болните, но не е ясно докога. Легла винаги ще се намерят, но проблемът е с медицинските специалисти, които да обгрижват болните.

Той обясни, че в момента за целия период, когато човек се зарази, разболее, оздравее, той ще зарази 1,3 или 100 ще заразят 130. "Това означава, че все още при нас епидемията се развива относително бавно. Нараствайки бавно, ние можем с по-голяма ефективност да хващаме клъстерите и да ограничаваме. Тя не тича много бързо, може да я хващаме и да я спираме", каза още професорът.

Ако хората спазваха мерките и с това по-ефективно хващане на клъстерите от организацията, създадена от щаба и правителството, броят щеше да се стабилизира и да намалее, само че за това е нужна малко кооперативност", категоричен е проф. Витанов.

Според него резултатът от футболния мач за Купата на България се очакват след една седмица, но не очаква кой знае какъв скок на новозаразените.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии