Проф. Николай Витанов от БАН: 1000 заразени на ден не влизат в статистиката

Скритата заболеваемост е най-голяма при младите, четвъртата вълна ще има 2 пика

Около 1000 души на ден не влизат в статистиката на официално регистрираните случаи, въпреки че имат симптоми на COVID-19. Скритата заболеваемост е най-голяма при младите. Това обясни пред „Телеграф“ математикът от БАН проф. Николай Витанов.

„От възрастовата група до 49 години се върнаха със симптоми от почивка, тестваха се в къщи, излязоха положителни и доста от тях не се регистрираха“, казва експертът и допълва, че тази тенденция се отразява в математическите изчисления. „Хубавото е, че макар да не се изследват в лаборатория, много от тези хора проявяват съвест и остават вкъщи, докато симптомите отшумят. Лошото е, че поне 1/4 от тях, или около 250-300 души, продължават да излизат, да ходят на работа, да контактуват и да разпространяват вируса“, казва проф. Витанов.

Всъщност за скритата заболеваемост алармираха също бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов и бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Според тях значителният ръст на хоспитализирани и починали доказва, че много хора чакат у дома, докато не се влошат и не се проследяват от лекар, тъй като не са вписани в системата като официално регистрирани с COVID-19. Както „Телеграф“ писа, според проф. Балтов тази тенденция може да се промени с въвеждането на контрол при продажбата на домашни тестове в аптеките.

Към ежедневните си анализи, които публикува във Фейсбук, проф. Николай Витанов прилага и карти, показващи развитието на вируса. Тъй като е обявил „кастинг“ за свой наследник в математическите изчисления за хода на пандемията у нас, засега проф. Витанов отказва да оповестява дългосрочни прогнози. До края на месец септември обаче експертът очаква да преминем три психологически граници. „Още през следващата седмица ще достигнем до 40 000 активни случая. След това се очаква броят на починалите да достигне 20 000. Накрая общият брой на регистрираните случаи в страната ще достигне 500 000“, казва проф. Витанов. Той предупреждава, че четвъртата вълна ще бъде с два пика и лекият спад на случаите не е тенденция. „Всичко зависи от това дали ще спазваме мерките, а в момента мерките не се спазват“, категоричен е математикът.

 

Още по темата: COVID-19

Подобни статии