Проф. Огнян Герджиков: Коалиция на ИТН с новите партии няма да е стабилна

Рашков знае, че докладът за Гешев е удар във въздуха

Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1971 година. Защитава дисертация за кандидат на юридическите науки през 1979 година. Специализира във Виенския университет през 1983 година, както и в Института по чуждестранно и международно частно право „Макс Планк“ в Хамбург, Германия. На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-ото народно събрание. Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. От 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. е служебен министър-председател на България.

"Сега шансовете да се състави кабинет са по-големи, отколкото в предходния парламент. Но дали ще стигне тази готовност на партиите, не смея да кажа", коментира в интервю за "Телеграф" бившият служебен премиер и ексшеф на НС проф. Огнян Герджиков.

- Проф. Герджиков, започна работа новият парламент. Какво е вашето очакване – как ще тръгне, бурно, спокойно?
- Силно се надявам този път да има едно по-голямо желание за консенсус, да няма толкова нападки, яростно противопоставяне. Разбира се, може да има спорове, но всичко да е конструктивно, а не разрушаващо. Иска ми се и тайно се надявам така да бъде.
- Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че ще подкрепят правителство на „Има такъв народ“, но не на всяка цена. Една от каузите му е свалянето на главния прокурор Иван Гешев. Това ли е според вас разменната монета за тази подкрепа?
- Не мога да си представя как може да бъде разменна монета чисто персонален проблем за личността на главния прокурор. Това не може да бъде основополагащо за конструирането на това правителство. Тази негова фикасация ми е непонятна.
- Как си обяснявате тогава факта, че ДБ постоянно прокламира това свое искане?
- Това е особен вид инатлък. Нещо, което не разбирам. Те вероятно решават, че по този начин са последователни и искат да покажат непримиримост, но така не се прави днес политика, ако човек не е склонен да направи крачка назад.
- Как смятате, че ще постъпят „Изправи се! Мутри вън!“, ще подкрепят ли кабинет на ИТН?
- От тях по-малко зависи, те имат твърде скромно представителство в парламента и не са незаобиколим фактор. По-важно е другите политически сили, които са по-многочислени, какво ще решат да правят.
- Визирате ГЕРБ, БСП, ДПС?
- Да.
- Бойко Борисов обяви, че дори да връчат мандат на ГЕРБ, те ще го върнат и най-вероятно няма да подкрепят кабинет на ИТН. Какво смятате, че ще бъде тяхното поведение?
- Трудно ми е да гадая. Склонен съм да мисля, че няма да подкрепят ИТН, но не съм категоричен, не смея.
- Вие лично какво смятате, че трябва да стане в тази политическа обстановка?
- Всеки трябва да пренебрегне своите тесни, егоистични политически интереси и да направи крачка назад в името на България, защото при тях като че ли винаги партийният интерес е водещ, а страната е на втора позиция. Докато не преобърнем мисленето си и не осъзнаем, че трябва да се жертва партийният интерес в името на България, трудно ще просперираме. НДСВ не беше във възторг, че трябваше да разделя властта с ДПС, а след това и с БСП, но го направи и това доведе до приемането ни в НАТО и ЕС. След това НДСВ се оттече в канала, образно казано, но изпълнихме нашата историческа мисия.
- Мислите ли, че партията на Слави Трифонов може да изпълни такава историческа мисия, гледайки всичките й изяви до момента?
- Трудно ми е да го приема, защото първо те нямат достатъчно политически опит. Още са много неузрели в политическо отношение, нека не ми се обиждат. Ще бъда щастлив, ако ме опровергаят.
- Преди няколко дни казахте, че Николай Василев би бил прекрасен премиер, после обаче ИТН го оттегли с мотива, че бил залят с помия. Каква е истината според вас? Той сам ли се отказа, или нещо друго се е случило? Питам ви, защото в България всички се заливат с помия, но май вече на никого не прави впечатление.
- Смятам, че ИТН оттеглиха кандидатурата на Николай Василев заради това, че се срещна известен отпор от известни среди. Това беше тяхната грешка, след като Василев се е доказал през годините, има качества, има и опит. Той не се е дръпнал, абсолютно убеден съм. Той даже беше споделил с мен, преди да се оповести номинацията му, че е готов с тази мисия. Така че не е в него грешката.
- Анализатори се пошегуваха, че ИТН са направили няколко гафа, като единият е още преди да им връчат мандата - предложиха кабинет, а после го уволниха, преди да влязат дори в НС. Това изглежда ли ви сериозно?
- Това е бих казал незрялост. Те правят грешки, но всеки човек ги прави – в индивидуален и в колективен план. Въпросът е да си извади поуки от тях, а не да ги повтаря.
- Ако ИТН направи кабинет с подкрепата на ДБ и ИМВ, мислите ли, че ще е нещо като орел, рак и щука?
- Тази коалиция мисля, че няма да е достатъчно стабилна. Нищо чудно до половин-една година след старта на управлението да започнат процеси на разпадане. Не искам да съм прав, но така ми се струва, че е вероятно.
- А колко вероятно ви се струва през октомври да има избори 2 в 1 - за президент и правителство?
- Не е малко вероятно, никак не го изключвам. Дано бъда опроверган.
- Не мислите ли, професоре, че хората се умориха от избори?
- Никакво съмнение нямам, че - да. Тази умора ще се види още по-ясно на следващите избори, тъй като много идва в една година 4-5 пъти да се ходи до урните. Това обезверява хората и губят стимул.
- Кой печели от това обезверяване и спадане на избирателната активност? Не са ли партиите с най-малка подкрепа, които както се казва се закачиха за опашката и влязоха в НС?
- Мога да ви кажа кой губи – България. Що се отнася до печелившите, едва ли нещо ще се промени и едва ли ще има сериозно разместване на пластовете. Няма как да стане за толкова кратко време.
- Заговорихме за избори 2 в 1, мислите ли, че Румен Радев ще успее да спечели втори мандат като президент?
- Първо - много зависи кой ще застане срещу Радев. Ако е много силна фигура, може той да не спечели, но ако е личност, която няма достатъчно обществено доверие и подкрепа, тогава Радев ще спечели втори мандат.
- Най-големият скандал в момента е сътворен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров с „Пирогов“. Нарекохте уволнението на проф. Балтов юридическо и морално безобразие. Лекарите протестират, но сякаш никой не ги чува. Защо?
- Не може да не ги чува. Аз съм изненадан от Стойчо Кацаров, защото го познавам от години, били сме заедно в парламента, изглеждаше ми разумен човек. Но това, което направи сега, наистина ме изненада и не знам дали се чувства горд от това. Аз на негово място не бих се гордял.
- Ако бяхте на негово място, как бихте постъпили?
- Не може така лекомислено да се тръгне. Това означава да се уволнят всички директори на болници, защото здравната ни система за жалост е сбъркана. Понеже е сбъркана, директорите са принудени да правят такива неща, за да могат да вържат двата края и да лекуват хората. Има една стара приказка, че обществото подготвя престъпленията, престъпникът само ги извършва. Когато системата е сбъркана в основата си, това кара и най-добросъвестните и най-качествени хора да опитват да правят някакви неща, за да закърпят бюджета на болницата. Хората трябва да се лекуват.
- Лекарите от „Пирогов“ излизат всеки ден на протест, блокират булевард, това за какво ви говори?
- Това прави чест на медиците от „Пирогов“ и второ - показва колко ценят проф. Балтов. Той е изключителен и като лекар, и като човек. Аз шапка свалям на тези лекари, които го правят всеки ден и ми се струва, че няма да спрат.
- В социалните мрежи се върти информацията, която и вие сте виждали, че освен проф. Балтов, ще бъдат уволнени още видни лекари като проф. Мутафчийски например. Това нормално ли е според вас?
- Това е абсолютно ненормално. Здравната система е един от стълбовете в това общество. Ние в това отношение сме длъжници на народа, защото въпреки всеотдайния труд на хилядите лекари, нашето здравеопазване не е на равнище. То е сбъркано концептуално, не може болниците да са търговски дружества, целта на такива дружества е печалба.
- Какво бихте посъветвали Стойчо Кацаров?
- Да се кротне, това ще го посъветвам.
- Вътрешният министър Бойко Рашков също сътвори доста скандали. Смятате ли, че чрез чистки на професионалисти от МВР ще се решат проблемите?
- Има неща, които трябва да бъдат коригирани, но аз имам един принцип - всичко с мярка. Изгуби ли се точната мярка, се получават недобри резултати. Има трески за дялане, има безобразия, които са ставали в държавата, нямам никакво съмнение, но трябва към тях да се подхожда спокойно, обмислено и без бързане. Мен думата „изчегъртване“ не ми харесва, аз не съм по изчегъртванията.
- Какво мислите за доклада, който Рашков изпрати до правосъдния министър Янаки Стоилов с искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев?
- Той самият е наясно, че това е удар във въздуха. Същият Висш съдебен съвет преди две години гласува категорично доверие на Гешев. Не виждам какво може да стане, за да се обърнат на 180 градуса и да го освободят. Самият Рашков е наясно, самият правосъден министър също. Но Янаки Стоилов е длъжен да го направи, тъй като му е дадена папка с доказателства, като голяма част от тях са главно публикации в медии. Самият автор на сигнала е наясно, че от това нищо няма да произтече на този етап.
- Вашата прогноза, професоре, кога смятате, че ще се сформира правителство?
- Ако можех да бъда толкова силен в прогнозите, щях да бъде тото милионер. Много е трудно да се прогнозира. Сега шансовете да се състави кабинет са по-големи, отколкото в предходния парламент. Но дали ще стигне тази готовност на партиите, не смея да кажа.

Подобни статии