Проф. Огнян Кунчев: Ако заразен човек с "Делта" варианта влезе в супермаркет и се изкашля там, ще зарази много хора

България е на последно място по ваксинация в ЕС, а "Делта" вариантът на COVID-19 е с изключително голяма сила на разпространение и много лесно става заразяването с него. "Човек, който е заразен с този вариант на коронавируса, има стотици пъти повече вируси и по-голяма излъчвателна способност спрямо заразените с "Алфа" варианта на COVID-19. Ако заразен човек с "Делта" варианта влезе в супермаркет и се изкашля там, ще зарази много хора", споделя пред БТА проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН.

Ученият, разработващ математически модели за развитието на пандемията, препоръча да се стои колкото може по-малко в затворени помещения, в които има много хора, и каза, че държавата трябва да помисли как може повече хора да се ваксинират у нас. За съжаление, нямаме алтернатива - трябва и да се ваксинираме, но и да спазваме протиепидемичните мерки, е мнението на проф. Кунчев.

С "ДЕЛТА" ВАРИАНТА ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ЗАРАЗЯВАТ И МНОГО МЛАДИ ХОРА

За съжаление, и много млади хора започват да се заразяват с "Делта" варианта на коронавируса, каза математикът. Проф. Кунчев уточни, че се заразяват също хора от 35 до 40 години, а след това и хора от 60 до 65 години, както и "нагоре".

Присъственото обучение е свързано и с ваксинацията на учителите, а училищата са места, в които се срещат много хора - учители и ученици, отбеляза математикът. Той подчерта, че образователната система е голяма и включва много институции - училища, детски градини и университети, като учителите, преподавателите, децата и учениците контактуват постоянно помежду си.

Друг факт, свързан с разпространението на коронавируса, се отнася за това, че 41 процента от поколенията у нас живеят на едно място - в едно жилище. Това са три поколения - възрастните баба и дядо, родителите и техните внуци. При тези семейства младите хора, които ходят на различни места, "носят вируса" вкъщи на своите баба и дядо, коментира проф. Огнян Кунчев. Той отбеляза, че в страните от Западна Европа вирусът се разпространява по-трудно, защото няма такова смесване на поколенията. 

КОГА ЩЕ БЪДЕ ПИКЪТ У НАС НА ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА ОТ COVID-19?

Сложно е да се отговори кога ще е пикът в България от т.нар. четвърта вълна от COVID-19, каза проф. Огнян Кунчев и уточни, че при обявяването сега на заразените с коронавируса у нас не става ясно колко от тях са чужденци. Според математика, основно сред заразените у нас сега са младите хора, които посещават барове и заведения - в София и по морето, и връщайки се по родните си места, особено от Черноморието, стават основни източници на заразяване и за своите близки.

Сред заразените има и чужди туристи, като вероятно ще има леко спиране на скоростта на заразяване в началото на септември, когато поприключва и сезонът по нашето Черноморие, прогнозира математикът. Той добави обаче, че когато учениците тръгнат на училище, има вероятност да се повиши броят на заразените, но коментира, че не е редно още от "15 септември да държим децата затворени вкъщи". 

РАЗУМНО Е И У НАС УЧЕБНАТА ГОДИНА ДА ЗАПОЧВА НА 1 СЕПТЕМВРИ 

Затова е разумно и у нас, както в много други страни в Европа, учебната година да започва на 1 септември, а не на 15 септември, за да се избегнат сезонните грипове, е мнението на проф. Огнян Кунчев. Той отбеляза, че в някои държави лятната ваканция е по-кратка, но след това има повече ваканции през учебната година.

"Мисля, че е разумно през новата учебна година поне месец или месец и половина учениците да ходят на училище присъствено, с изключение, ако някъде в страната има много тежки случаи със заразяване от COVID-19 и само там може да не ходят присъствено на училище децата. Това е много важно, защото ще започне третата учебна година, която за учениците е съпътствана с ограничения в присъственото обучение заради коронавируса", коментира проф. Кунчев.

Той припомни, че на 29 ноември 2020 г. беше обявен "локдаун" у нас, но прогнозира, че сега положението е по-сериозно, защото още е август, а броят на заразените се увеличава. Прогнозите за развитието на четвъртата вълна от COVID-19 са трудни и са свързани с процеса на ваксинацията, отбеляза математикът. 

АКО НЕ СЕ НАПРАВИ ВАКСИНАЦИЯТА, НЯМА ДА СЕ ИЗГРАДИ И КОЛЕКТИВНИЯТ ИМУНИТЕТ

Израел е разумна държава, в която ваксинацията на населението беше сериозна, но сега пак в страната започна увеличение на случаите на заразените. Това е в резултат, че започва да отслабва имунитетът на ваксинираните, защото ваксинацията в Израел започна още през декември 2020 г., каза проф. Огнян Кунчев. "От примера на Израел можем да направим заключение, че около шест месеца трае имунитетът от ваксинацията, но и "Делта" вариантът е много заразен", коментира математикът.

Той е на мнение, че в световен мащаб се е доказало, че "ваксините не са вредни, а и досега не е имало толкова масова ваксинация на населението". Ако не се направи ваксинацията, няма начин да се изгради и колективният имунитет, заяви проф. Кунчев.

Подобни статии

 • Проф. Ива Христова: Омикрон измести Делта варианта

  Проф. Ива Христова: Омикрон измести Делта варианта

  Проф. Ива Христова е директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Има 30-годишен опит в областта на микробиологията, вирусологията, имунологията. Има 9 специализации, от които 5 в САЩ, 2 в Германия, една в Холандия и една в Румъния. Удостоена с 8 награди от национални и международни научни организации, вкл. награда Morrison Rogosa на Американската асоциация по микробиология за принос в медицината. Председател е на експертния съвет по вирусология към Министерството на здравеопазването. Тя е зам.-председател на Българската асоциация на микробиолозите.

  94
 • Проф. Радка Аргирова: Омикрон вариантът на коронавируса все още не е засечен в България

  Проф. Радка Аргирова: Омикрон вариантът на коронавируса все още не е засечен в България

  Въпроси за новия вариант „Омикрон“ на SARS-CoV-2, определен от СЗО като „будещ безпокойство“, и отговорите на председателя на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването - проф. д-р Радка Аргирова, са публикувани на фейсбук страницата на МЗ.

  63
 • Проф. Генчо Начев: Няма реална статистика на инфарктите у нас

  Проф. Генчо Начев: Няма реална статистика на инфарктите у нас

  Генчо Начев е роден на 9 ноември 1951 г. в Казанлък. През 1975 г. завършва Медицинския университет в София, а от 1978 г. става асистент в Медицинската академия с конкурс, където по-късно получава званието „професор“. Национален консултант по кардиохирургия. Носител на орден „Стара планина – първа степен“. Разговор с него в "Монитор" за четвъртата вълна на COVID и сърдечно-съдовите заболявания.

  88