Проф. Радостина Александрова: Никой от вариантите на SARS-CoV-2 няма такъв коктейл от мутации

За сравнение, при Делта се откриват само 10 мутации в S-белтъка

Идентифицираният за първи път на 23 ноември 2021 г. в Южна Африка нов вариант на SARS-CoV-2 (В.1.1.529) веднага привлече вниманието на учени и институции, и нажежи до червено интереса на всички световни и национални медии. Причината е необичайно високият брой мутации, които се съдържат в него - те го отличават значително от оригиналния SARS-CoV-2, изолиран в края на 2019 г. в град Ухан, Китай.

Мутациите са повече от 50, а 32 от тях са в S-белтъка, изграждащ "шипчетата" на повърхността на вируса, чрез които той разпознава входната си врата в клетката (рецепторът АСЕ2), "отваря" я и навлиза в нея (т.е. инфектира я). Десет от тях попадат точно в участъка, с който "шипчето" директно взаимодейства с клетката, поясни пред БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките (БАН). 

Прилики и разлики

Тя обясни, че никой от останалите познати варианти на SARS-CoV-2 не притежава такъв богат коктейл от мутации. За сравнение, при варианта Делта се откриват само 10 мутации в S-белтъка. Но притеснението на специалистите не е продиктувано само от количеството на наблюдаваните генетични промени в В.1.1.529. В основата му стои предисторията на онези от тях, които са ни известни от други варианти на SARS-CoV-2 и знаем, че може да осигурят по-успешно предаване на вируса между хората и да отслабят защитното действие на имунния отговор, предизвикан от среща с предишни варианти на вируса или с използваните в момента ваксини.

Тя обясни, че някои от характерните за Омикрон мутации улесняват диагностицирането му, защото правят възможно предварително откриване на подозрителните проби с помощта на PCR - потвърждаването се осъществява със секвениране на целия геном на вируса. 

Млади хора

Съобщено беше за по-значително засягане на млади хора, но това също изисква допълнителен анализ. Да не забравяме, че младите хора са социално най-активната част от населението, а процентът на ваксинирани сред тях е най-нисък, което улеснява разпространението на инфекцията, отбеляза вирусологът.

Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че Омикрон може да намали ефективността на наличните ваксини, както и да увеличи риска от повторно заразяване. Редица специалисти изразяват надежда, че е много вероятно наличните ваксини да продължат да ни предпазват от тежко боледуване, предизвикано от Омикрон, както го правят и за останалите варианти на вируса, каза проф. Александрова.

Тя обясни, че с помощта на проведени в лабораторни условия проучвания ще бъде установена способността на Омикрон да преодолява имунната защита, изградена вследствие на преболедуване или поставяне на ваксина. Резултатите се очакват в следващите няколко седмици.

Стратегия

Фирмите-производители на ваксини изразиха готовност да действат съобразно развитието на ситуацията. При необходимост, Pfizer и BioNTech очакват да разработят и произведат специална ваксина срещу варианта Омикрон за приблизително 100 дена. От Moderna съобщиха, че при тях е в сила "всеобхватна стратегия за предвиждане на нови варианти на безпокойство" от началото на 2021 г. Тя включва три нива на реакция, ако имунитетът, предизвикан от предлаганата от тях ваксина, намалее.

Подобни статии