Проф. Тодор Кантарджиев: На 10 000 заразени с COVID-19 само един може да боледува втори път

На 10 000 заразени с COVID-19 само един може да боледува втори път. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция на тема „Ваксини, имунизации - от основните принципи към новите разработки“.

"Спадът на антителата след имунизация не е болка за умиране - човек остава защитен. Ниското им ниво в кръвта няколко месеца след преболедуване или ваксинация не значи, че вече не си предпазен", поясни проф. Кантарджиев.  

Според него до края на лятото може да има 1,5 - 2 милиона ваксинирани в България. По думите му известните мутации на COVID-19 не пречат на ваксината. "Кръв от ваксинирани убива британския вариант", каза още той и допълни, че вероятно няма да се налага да се ваксинираме всяка година срещу коронавирус.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести е категоричен, че ефективните ваксини ще помогнат в битката срещу вируса. Условието oбаче е да се спазват и противоепидемичните мерки. 

„Пандемията от коронавирус нагледно показа на света какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини. Постоянно щяхме да носим маски, да се децинфекцираме и изолираме", каза шефът на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него ваксината срещу коронавирус в никакъв случай нямало да е вредна. „В Европа няма да се допусне ваксина, която предизвиква нежелани реакции”, изрази мнението си Кантарджиев, допълвайки, че нито една ваксина на практика не заразява с вируса.

„Колкото по-опасен и смъртоносен е един микроб, толкова той е антигенно близък. Тоест, когато микробът е много смъртоносен, към него се прави сравнително лесно ваксина. Колкото микроорганизмът е по-слабо смъртоносен, толкова е по-генетично разнороден", каза професорът.

 

По думите му не е добре онкоболни на химиотерапия и такива, които приемат имуносупресори, да се ваксинират, защото няма как хора с потисната имунна система да формират имунен отговор. 

Преболедувалите коронавируса също трябва да изчакат 3 месеца преди да се ваксинират, защото имунитетът и при тях е по-слаб. Тези с диабет обаче трябва да се имунизират, твърди професорът. 

Той коментира и как се отразява COVID-19 на бременните жени.

„Когато майката има антитела срещу дадена инфекция, природата е направила така, че бебето да получава три пъти по-голямо количество от тях. През първата година то е защитено от всякакви инфекции, които е прекарала майката”, каза Кантарджиев.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии