Проф. Тодор Кантарджиев: Да правим това, което правим и с нас да е Господ и природата

Тежестта на инфекцията зависи от броя на вирусите, с които си се заразил и от рецепторите

Снимка: БГНЕС Проф. Тодор Кантарджиев съобщава актуалната ситуация около COVID-19 у нас.

Петъчно започваме с новината за излекуваните от COVID-19 у нас, коиото са общо 769. 42 са новите изчистени от инфекцията българи. Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на откритите случаи, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Има 41 нови случая на коронавирус, в болница са 11, направени са 1450 изследвания, обобщи той по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

Общият брой на заразените е 2372. Активните случаи са 1748. Осем от случаите са в София, в Пазарджик имаме 17 души – от завода за авточасти. Взети са мерки там една част от работниците са в отпуск. Сега тези, които са работили, ще бъдат пуснати, ще се направи дезинфекция и тези, които са били в отпуск, ще се заменят. Една от трите области, където много внимаваме със здравните заведения и медицинския персонал, болните от белодробни болести и големите предприятия. Хванат ли се първите случаи, става това, което беше в завод „Мизия”. Вече в област Плевен почти нямаме нови случаи, добави Кантарджиев. Благоевград – 1, Кюстендил -1, Смолян – 1. Имаме още един нов случай на медицинска сестра от Кнежа.

Имаме петима починали, мъж на 78 г. в Пирогов, двама в Пазарджик, в Стара Загора – 51 годишна жена с онкологично заболяване, един мъж в Ямбол с инсулт – 88 годишен. "До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – зависи от броя на вирусите, с които си се заразил, ползваш ли предпазни средства, дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко, защото по-малко вируси засягат твоя организъм. Второ, зависи и от броя на рецепторите в твоите органи, в които ще се зароди този вирус – при децата тези рецептори са много по-малко в дихателната система, затова децата почти нямаха клинична проява на заболяването. Вече при най-възрастните тези рецептори намаляват и там. И сме много щастливи, когато научаваме, че 100-годишни хора са преодолели това заболяване. Затова те го преодоляват, защото нямат тези рецептори в дихателната система. Затова да правим това, което правим и с нас да е Господ и природата", обобщи проф. Кантарджиев.

По света върлуват различни вируси в Китай, в Европа, Америка. „Замислили сме голямо проучване в нашия Национален център, финансирано по една програма, за да знаем какъв е вирусът в нашата страна, до колко се е изменил от началото на епидемия от първия случай на 8-ми март, защото предавайки се от човек на човек, тези вируси мутират.”, каза още проф. Кантарждиев.

Най-засегнатите области от коронавируса са Софийска област и София град – 995 души, от тях 126 са в болници, 19 са на интензивно лечение, добави още Кантарджиев.

Подобни статии