Проф. Венелин Терзиев, Военна академия "Г. С. Раковски": Мисията на учителите е да осмислят знанието и да го споделят

Снимка: Военна академия "Г. С. Раковски" проф. Венелин Терзиев

"Мисията на учителите е да осмислят знанието и да го споделят. А тези, които си мислят, че това не е важната част от обществото дълбоко погрешно са изпаднали в своята невъзможност да оценяват, да правят избор или да бъдат съдници", казва в коментар за Международния ден на учителя проф. Венелин Терзиев, Военна академия "Г. С. Раковски".

Предизвиканото усещане, че да си учител е нещо почти непотребно в наши дни ме кара да мисля, че човешката ни същност става все по извратено неспособна да приема и утвърждава позитивното в човешкия ни живот. И понеже ние сме тези, които го управляват и му дават смисъл, то е важно и ясно да се каже, че учител е не само особено присъствие на дух, но и наличие на достатъчно знания и умения. Няма как да бъдеш полезен на околните и да предаваш тези знания, ако сам ти не ги притежаваш.
Най-простичкото определение, което всеки би могъл да открие в интернет пространството след изписването на думата учител или преподавател е професия, упражнявана от хора, които преподават своите теоретични знания и практически умения на учениците. Те работят в сферата на образованието.
Само неспособните да имат и притежават способността да споделят знанието могат да употребят думата „учител“ в негативен смисъл.
„В какво се състои разликата между добрите и великите учители? Добрият учител развива способностите на учениците си до предела им, великият учител ще ги накара да преодолеят този предел.“ това са думи на Мария Калас.
Събра ли в ненужната ни черупка на висока самодостатъчност можем да определяме каквото и както си искаме, но това няма да ни помогне да бъдем добри или велики учители. Търсещите хора са такива, онези които изследват, преосмислят и раздават наученото на своите ученици. Великите учители ще откриете някъде скромно седящи и наблюдаващи този процес, но добре може да ги оцените по техните ученици. За моя най-голямо удовлетворение и в малкия и в големия град, където попаднах да уча се намериха от онези великите учители. И те надявам се сега по един добър начин откриват своите добри ученици.
Робърт Фрост казва: „Има два вида учители: тези, които те напълват с толкова много информация, че не можеш да помръднеш и такива, които ти дават само малък подтик и можеш да скочиш до небето.“
Сега в това объркано време на тежки, трудни или объркани мисли ни трябват учениците на тези учители, които са подготвили своите ученици да скочат до небето. Но и учител, който нищо не научава от своите ученици, не е избрал подходящата професия (думи на Шарлота Волф).
Съвсем съм наясно, че и от добрите и от не съвсем добрите има достатъчно много – както при учителите, така и при учениците, но важно е да намерим онзи баланс в това човешко съществуване. Няма нищо обидно да управляваш трактор, но то не е да управляваш определени процеси. Мисията на учителите е да осмислят знанието и да го споделят. А тези, които си мислят, че това не е важната част от обществото дълбоко погрешно са изпаднали в своята невъзможност да оценяват, да правят избор или да бъдат съдници.
Все по-много и в по-голяма степен днес и утре ще имаме нужда от нашите добри и велики учители.
Честит международен ден на учителя!

Подобни статии