Проф. Златимир Коларов: Профилактиката на остеопорозата започва още в детските години

Златимир Коларов е председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза и на Съюза на писателите-лекари в България „Димитър Димов“. Заместник-председател е на Българското дружество по ревматология, член на Експертния съвет по медицинската специалност „Ревматология“, асоцииран секретар на Международния съюз на лекарите-писатели (UMEM) и др. Ръководител и изследовател е в 13 научни проекта, 5 защитени докторантури по ревматология, автор и съавтор в над 580 научни труда, от които 257 научни съобщения и доклади, 14 монографии, 250 литературни публикации в ежедневници, литературни и електронни издания и много други, с 20 награди и номинации като лекар и преподавател, сред които Награда на името на проф. Константин Чилов – МУ-София, 24 награди за белетристични и 8 за кино-творби.

Интервю с ревматолога проф. д.м.н. Златимир Коларов по повод Световния ден за борба с остеопорозата, който отбелязахме на 20 октомври. Идеята на инициативата е да се повиши информираността на обществото относно едно от най-разпространените заболявания на костите. Интервюто се разпространява от Министерството на здравеопазването.

- Проф. Коларов, какво представлява остеопорозата?
- Остеопорозата е най-честата костна болест. Винаги, когато говоря за нея и за остеоартрозата пред студентите и специализантите, им обръщам внимание на въпроса кога тези понятия касаят състояние и кога са болест. Човешкият организъм е така генетично устроен, че при някои хора по-рано, при други – по-късно, да се развият тези състояния. Остеопорозата е намаляване на костната плътност с годините в по-голяма степен при жените, в по-малка - при мъжете, по ред причини, напр. генетични и др. Остеоартрозата е популярна като „шиповата болест“, която е свързана с промяна на ставния хрущял и разрастване на костен ръб по края на костите, образуващи дадената става. Хората сме предопределени генетично да развиваме и това заболяване на определена възраст. Неизбежно е също както побеляването на косите, промяната на лицето и др. промени, но това са нормални състояния.
- А какъв е прагът, при който говорим за остеопорозата и остеоартрозата като за заболявания?
- Когато се появят рискове – при остеопорозата - от фрактури, както и самите фрактури, които смущават качеството на живот на болния и водят до симптоматика. Това вече е болестта. При остеоартрозата – когато се появят болки, скованост и др., т.е., когато има оплаквания, тогава говорим за заболяване. Много е важно да си отговорим на въпроса дали се касае за състояние или за болест, за да знаем кога само да профилактираме и кога да лекуваме. В този смисъл не е правилно да започваме лечение под общия знаменател „остеопороза“ на всички хора с намалена в някаква степен костна плътност.
- Кои са рисковите фактори и какво включва профилактиката?
- Остеопорозата се развива по-често при жените. Предполага се, че причините са генетични, хормонални и др. Сред рисковите фактори са: женският пол, безспорно, възрастта, тютюнопушенето, намаленото излагане на слънце, хипокинезията (стоенето на едно място без физическо натоварване), намалената двигателна активност още в детството и др. Затова казвам, че профилактиката на остеопорозата започва още в детските години - с пълноценно хранене и приемане на достатъчно количество калций с храните, както и умерен спорт. Това са основно млечните храни, за да може женският организъм до 21-22 г. да натрупа костна маса. Това е неговият актив, който след това във времето всяка жена лека-полека предстои да изгуби така или иначе. И колкото повече е костната маса в „банката“, образно казано, толкова повече и по-дълго тя ще пази жената от усложнения. Така че, ако нещата се развиват в един спокоен ритъм, така, както при голямата част от хората, не се налага някакво лечение. Налага се профилактика, която включва: безрискови упражнения, гимнастика, но не тежки и натоварващи, рискови спортове, свързани с падания, напр.; двигателна активност, която заздравява костите, като разходки в парковете; диета, богата на калций – мляко, риба, млечни продукти, соеви произведения. Твърденията, че млечните продукти са вредни, са абсурдни. Т. нар. вегани и вегетарианците ядат основно салати и пият витамини, защото правят авитаминози. Това е абсурд, защото те не приемат животински мазнини, а има мастноразтворими, важни витамини, които идват именно с тези мазнини. Винаги го казвам - ние сме плод на хиляди години цивилизация и милиони години еволюция. Ако се откажем от цивилизацията, се връщаме 200 г. назад. Напр., ако се лекуваме с бабешки средства, с народна медицина. Безкрайно уважавам народната медицина, защото тя е майка на съвременната медицина, но дъщерята е много по-образована, с много опит, натрупан през годините. Не можем да лекуваме с това, което е било преди два века. Затова подчертавам, че млякото е полезна храна. Това е първата храна, която поемаме, след като се появим на този свят. То съдържа най-много калций, от който не трябва да се лишаваме.
Освен това част от профилактиката е и излагането на слънце, като по половин час на ден, на половината тяло е достатъчен, за да съберем Витамин D. Тъй като обикновено остеопорозата се развива при по-възрастни жени, излагането на слънчевите лъчи трябва да бъде в ранните сутрешни и късните следобедни часове, за да се избегнат рисковете от прегряване и др. от прекаленото излагане на слънце. Много важен момент е и приемането на допълнителен Витамин D под лекарски контрол. Има го под формата на различни препарати, които да попълнят нуждите от него. Това е напълно достатъчно като профилактика в общия случай. Ако става въпрос обаче за т. нар. бързо губещи костна маса жени, при които това е генетично обусловено, тогава и рисковете са по-големи. Рискови фактори има и при по-слабите жени, интелектуалките, които прекарват целия си ден зад бюрото, пред компютъра, не се движат достатъчно и т. н. По-едрите жени, по-пълните, по-малко боледуват от остеопороза. Причините са няколко – самата пълнота е стресов фактор върху костите като тегло и ги държи здрави. Освен това мастната тъкан съдържа естрогени – женските полови хормони, които след менопаузата връща на организма. Те са един от факторите, които задържат костната плътност нормална по-дълго време. Затова трябва да се прецени дали е слабичка жената, дали е по-пълна, дали е здрава и т.н.
Наличието на остеопороза при майката също е риск и за дъщерята. Фрактура в рода, при майката, е рисков фактор и за дъщерята. Още нещо - първата фрактура е рисков фактор да се получи и втора фактура.
Лекуват се само тези жени, които са с повишен риск от фрактури. Те трябва да се следят и според състоянието им да се прецени дали е необходимо да се прилага антиостеопорозна терапия. Във всички случаи приемането на Витамин D с общите средства е уместно.
Има риск и при жените в пременопаузална остеопороза, когато има ниска костна плътност и се приемат напр. на кортикостероиди. Рискови фактори са и някои заболявания на щитовидната жлеза и лечението им с хормонални препарати, ревматологичните заболявания, лечението с кортизонови препарати, някои диуретици – отводняващи лекарства.
- Какви са симптомите, които подсказват, че имаме остеопороза?
- Остеопорозата се определя като „тихия крадец“. Тя тихо, незабележимо, подмолно и много коварно краде костна маса. Когато се появят симптомите, обикновено е късно, а те се появяват, когато се получат фрактури. Първата фрактура е болезнена. Най-често това са фрактурите на гръбнака, смачканите прешлени, може на бедрената шийка при падане и др. Това е и тежката участ на възрастните хора. Могат да се получат и фрактури в ежедневието, напр. при падане от ръста на човека. Хубавото е, че природата е така гениално предвидлива, че когато паднем от ръста си, ако не е някакво по-особено усукване, да не можем да се чупим. Когато се появят фрактурите обаче, тогава са и първите симптоми на остеопорозата. Иначе няма симптоми, но ние, специалистите, ги разпознаваме и когато ги очакваме, ги проследяваме. Това е т. нар. фигуративно „вдовишка гърбица“ – изгърбването при възрастните жени. То е израз точно на тази намалена костна плътност на прешлените на гръбнака. Ако погледнете жена с подобен проблем, се вижда как ръстът ѝ е намалял с поне с 3-4 см. Обръщам внимание и на специализантите, че трупът на такъв човек е много несъразмерно малък в сравнение с дългите крайници. Самите пациенти казват, че по дрехите усещат как са се смалили на ръст. Така че, остеопорозата няма някакви особени симптоми, които да алармират отрано за нея.
- Кой е специалистът, който ще ни помогне да разберем дали страдаме от остеопороза и по какъв начин да се справим с нея?
- Много ценя всяка възможност да информирам болните. Една от възможностите е напр. Световният ден за борба с остеопорозата, в който специалистите в моята област акцентират върху различните аспекти на остеопорозата. Така, пациентите, както казвам, могат да пият вода от извора, като аз не съм изворът, а потокът, който води водата. Изворът е зад мен, това са нашите предшественици – хилядите лекари и изследователи, които са трупали капка по капка вода в този извор, но чрез експерти като мен и моите колеги важната, необходимата, достоверната информация стига до хората. Не трябва да плашим жените. Не трябва млади, здрави жени, които имат нехарактерни болки в гърба поради най-различни причини, да се притесняват, да започнат да се изследват и да се лекуват немотивирано. Правилният отговор те ще намерят в кабинета на профилирания ревматолог или ендокринолог, който работи в тази област. Никъде другаде. Не е редно да се информират от Интернет, от разни постове или пък да слушат съседите. Само при специалиста ще получат компетентен отговор, защото, както в живота, всяко нещо може да бъде от едно до сто, като едно е леко изразено, сто – крайно тежко изразено. Лекарят е там, не за да каже има или няма остеопороза, а да каже какви са рисковите фактори, дали се развива бързо, дали има риск от фрактури, какво да бъде поведението, дали да се провежда само профилактика или да се пристъпи към активно лечение с антиостеопорозни препарати и да отговори на много други запитвания, но това е въпрос на професионалност.
Трябва да се има предвид, че, за да се справим с остеопорозата, трябва да изпреварим събитията. Важен е принципът за поставяне на ранна диагноза и съответстващо ранно агресивно лечение. Напр., ако жената е в ранна менопауза на 32-33 г. поради карцином и отстранена по този повод матка или друга причина, към 50 г. тя вече реално ще има остеопороза. Ако и майка ѝ е имала остеопороза и фрактура, тогава няма какво да се колебаем и да чакаме, разбира се, и тя има намалена костна маса.
Знанието за всичко това обаче не трябва да бъде основание жените да се страхуват от остеопорозата. Най-общо казано, докато жената има нормален менструален цикъл и не е подложена на сериозни рискови фактори, тя няма остеопороза. Както изброих, рисковите фактори са различни, но жените не трябва да се страхуват. Много пъти при мен идват добре развити жени, които имат болка в гърба, изследвана някъде, на някакъв си апарат, но е изключително важно да се знае, че изследването, което се нарича остеоденситометрия, трябва да бъде много прецизно. Не са сравними резултатите между различните апарати. Те трябва да бъдат калибрирани един към друг с един и същ фантом, който е изкуствена кост, за да не дават отклонения. Показателите трябва да бъдат проследявани минимум след една година, не по-рано - на същия апарат, при същия техник, който е направил изследването, а не едното да е във Варна, другото - в Пловдив, третото - в София, и да започнат да се сравняват. Трябва да са изравнени. Всеки апарат сутрин се калибрира, проверява се точността му. Тя зависи от влагата, от температурата, от много външни фактори, напр. прегряване, изстудяване. Така че, на един апарат, през една година, да се прави остеоденситометрия на две зони – лумбален гръбнак и бедрена шийка. Това дава над 90% представа за състоянието на костната маса. Тези две точки за изследване са световният стандарт. Не е нужно да се изследва цялото тяло и всички кости. Изчислено е много точно, че лумбалният гръбнак и бедрената шийка дават над 90% точна картина за състоянието. Много е важно прецизно да се направи методиката и да бъде разчетена от професионалист, а не механично – тук има, тук няма, защото понякога се получава фалшиво отрицателен резултат. Напр., ако самият прешлен, който е 2-3 см, е смачкан от остеопорозата, той концентрира костната си маса и като мине лъчът на апарата през него, изследването показва много висока костна плътност, а тя е висока, защото е смачкан прешленът от остеопорозата. В медицината диагнозата не е въпрос на факт, а на интерпретация на факта. За да интерпретираш факта, трябва да имаш много знания, много опит и да познаваш патогенетично-философски проблема - как стават нещата. Важно е да се лекува не заболяването, а болният от заболяването. На специализантите често казвам: Не лекувайте антитела, не лекувайте болести, лекувайте болни хора. Някакво антитяло, някакво изследване, някакъв резултат – това не означава задължително болест. Тези неща са основание за диагноза, но не са самата диагноза и самата болест. Това вече е в прерогатива на опитните специалисти. Трябва да се лекува конкретният човек, който е пред вас в момента, с неговите индивидуални проблеми и особености, защото болестта е общо понятие и включва много неща. Това е вече съвременният поглед за personal therapy – индивидуализирана терапия. Аз съм го казал преди 20 г. в една книга за пациенти: лечението трябва да отговаря на конкретните нужди на конкретния болен в конкретния момент. Те винаги са различни, в динамика са за дадения човек и трябва да сме максимално адекватни и да имаме предвид, че остеопорозата може да е стабилизирана, може да е тръгнала надолу, може да има лекичко подобрение, като се отчита възрастта, да се вземе предвид дали има придружаващи заболявания и много др.
- Какво е лечението?
- Има препарати, които потискат клетките, които разрушават ставите, а другите изграждат. Различен е механизмът им на действие. Някои препарати са перорални, други са инжекционни. Съществува и биологичен препарат за лечение на остеопорозата. Най-различни са, но важното е, че това, което е в света, е достъпно и за българската жена.

Подобни статии

 • Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Малките деца може да успеят да преодолеят алергиите си към фъстъци, ако бъдат лекувани на достатъчно ранна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско проучване, публикувано в сп. "Лансет".

  96
 • Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Васил Пандов оглавява надзорния съвет на НЗОК, съобщиха от здравното министерство. Той е началник на кабинета на здравния министър проф. Асена Сербезова сега и поема поста на мястото на бившия зам.-министър от служебния кабинет д-р Александър Златанов. Това става с решение на Министерският съвет прие решение за промяна на представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

  94
 • Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната. От синдиката са изпратили писма до всички парламентарни групи, без ГЕРБ и ДПС, и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите проблеми са недостигът на кадри, неспазването на трудовите стандарти и липсата на колективен трудов договор в повечето здравни заведения. Масово в болниците не достига медицински персонал, алармират от Синдиката на българските медицински сестри, предаде БНР.

  128