Производители настояват държавата да наложи мораториум за нови насаждения с рози

Асоциацията на розопроизводителите в България настоява държавата да наложи мораториум върху създаването на нови насаждения с маслодайна роза.

В последните години секторът е в криза, пазарът се свива, а изкупните цени на розовото масло намаляват.

Агроведомството разработва и предложи за обсъждане стратегия за развитие на розопроизводството, в която е заложено ограничение на нови розови насаждения до излизане от последиците от Covid кризата.

Проблемите на бранша обаче се дължат не само на Covid-19, казва Христо Николов, председател на асоциацията.

„Имаме свръхнасаждения и свръхпроизводство. В момента в България има над 55 хиляди декара с маслодайна роза, 48 регистрирани фабрики за преработка.“

От бранша настояват ограничението да важи за следващите пет години.

„Налагането на мораториум при една продължаваща криза ще облекчи  държавата, защото тогава ще има необходимост да се подпомагат по-малък брой стопани. Ние не говорим за намаляване, говорим за спиране на увеличението на насажденията, това трябва да е ясно на всички.“

Мораториумът всъщност означава нови насаждения да се правят само на мястото на изкоренени стари. Ако някой иска да излезе от бизнеса може да преотстъпи правата си на засаждане на друг, а интерес въпреки срива в цените и проблемите, има.

„Тази година имаме вписани нови розопроизводители в регистъра на розопроизводителите, значи има нови насаждения“, каза пред БНР Христо Николов.

Подобни статии

 • Зам.-министърът на земеделието обеща устойчиви политики в сектора

  Зам.-министърът на земеделието обеща устойчиви политики в сектора

  "Заедно ще създадем здрави и устойчиви политики за сектора". Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков пред 150 представители на сектор "Земеделие" по време на заседание на Тематичната работна група по изработване на Стратегическия план по ОСП за периода 2023 - 2027 г. В работата на групата се включиха и заместник-министрите Иван Христанов и Стефан Бурджев, както и представители на синдикатите. Съобщението е на пресцентъра на Министерството на земеделието.

  46
 • Разработват стратегически план за развитие на земеделието

  Разработват стратегически план за развитие на земеделието

  Работата по Стратегическия план за развитие на земеделието и развитие на селските района за периода 2023 - 2027 г. и изготвянето на бюджета за 2022 г. е основна задача на новото ръководство на Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. Това стана ясно от коментара на министър Иван Иванов по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия, на което беше представен политическият кабинет на ведомството.

  149