Производството вдигна цените на стоките средно с 10%

Общият индекс на цените на производителите на различни стоки у нас през април 2021 г. се увеличава с 9.8% в сравнение със същия месец на 2020 година, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Ръст на цените е регистриран в добивната промишленост - с 20%, в преработващата промишленост - с 10.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.5%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост е отчетен при: производството на основни метали - с 31.3%, производството на каучук и пластмаси - с 9.4%, производството на химични продукти - с 8.6%, и при производството на хранителни продукти - с 6.8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.6%.

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през април се увеличава с 0.3% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%, в преработващата промишленост - с 0.2%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 1.5%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на изделия от каучук и пластмаси - с 4.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3%, както и при производството на химични продукти - с 2.2%. Понижение на цените е отчетено при производството на основни метали - с 4%.

Подобни статии

 • България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по ръст на износа за първото полугодие на 2021 г. От Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия България се нарежда първа по ръст на експорта за първите две тримесечия на годината. До края на март експортът на страната е нагоре с около 8%. В края на юни пък темповете на растеж се забавят, като се достигат нива от около 6 на сто, стана ясно по време на уебинар, посветен на възстановяването на световната икономика.

  90
 • Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Адвокатите на защитата на четиримата бивши мениджъри и инженери, обвинени в измама в делото за скандала дизелгейт във Фолксваген (Volkswagen) заявиха, че прокуратурата тълкува погрешно ролята на клиентите им в случая, предаде ДПА.

  112
 • Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария за поредна година запазва лидерската си позиция сред най-иновативните икономики в света, следвана от Швеция, САЩ, Великобритания и Южна Корея. България се е изкачила от 37-о на 35-о място. Това сочи тазгодишната класация на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) сред 132 държави.

  117