Проклятието на Лудия монах

На 29 декември 1916 г. (16 декември по стар стил), Григорий Ефимович Распутин умрял. Това се случило чак от третия опит.

Този отявлен ценител на женските прелести и самобитен „божи човек”, известен още като „Лудия монах”, приживе се славел като ясновидец и лечител. Той облекчавал страданията на болния от хемофилия престолонаследник Алексей и печелел съответно дивиденти от това, а царица Александра дотолкова била под неговото влияние, че смятала, че той е пряката й връзка с Бог. Може да се предположи каква ненавист изпитвали към „богопомазания” всички останали в двора. В едно свое писмо до царицата Распутин написал: „Ако твоите роднини желаят смъртта ми, то никой от семейството ти, и по-точно казано, никой от твоите деца и роднини, няма да преживее и две години след мен... Аз ще бъда убит. Вече не съм между живите. Моли се, моли се и се крепи, като мишлиш за благословеното си семейство!”. И наистина, не минали и две години от смъртта на Распутин, когато династията Романови се сринала с гръм и трясък.  Дали до това е довело проклятието на черния маг?
Смъртта на този необикновен човек е обвита в мистерия. Известно е, че враговете му първо са се опитали да го отровят със цианкалий. Но конската доза, която погълнал, не го умъртвила. Според някои историци това си има своето обяснение – вероятно изпълнителите на поръчката са се стреснали и са заменили в последния момент отровата с безвреден прах. Но какво тогава ще кажат за изстрелите по него, след които уж паднал мъртъв, но изведнъж скочил и хукнал отново. Преследвали го по стълбите, настигнали го и го завързали. Не давал никакви признаци на живот. Но когато го хвърлили в реката, видяли, че прави опити да се освободи от въжетата. Чак в ледените прегръдки на водата той срещнал смъртта си. А когато го извлекли оттам, с ужас установили, че той въпреки всичко е успял да освободи едната си ръка. Трите пръста били съединени, все едно че се кръсти с тях.

Подобни статии