Прокуратурата предаде на съд шестима души по обвинение в шпионство

Военно-окръжна прокуратура-София внесе във Военно-окръжeн съд-София обвинителен акт по дело за извършени престъпления по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс - Престъпления против Републиката, съобщиха от прокуратурата. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

На съд са предадени шест лица за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са били повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение.
Като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във военното разузнаване. По данни на прокуратурата в продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС.
От прокуратурата допълват, че участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация,
представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в София.
В групата участвали двама действащи офицери от служба "Военна информация", ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.
Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на
престъпната дейност.
По досъдебното производство са били събрани доказателствени материали в обем от над 140 тома. Проведени са били разпити на повече от 70 свидетели и са били извършени компютърно - технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.
Петима от обвиняемите и към момента са задържани за постоянно в ареста, а един е с наложена парична гаранция.

Подобни статии

 • Правосъдният министър Иван Демерджиев: Има разнопосочна практика при разпределението на делата

  Правосъдният министър Иван Демерджиев: Има разнопосочна практика при разпределението на делата

  Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки от органите на съдебната власт, а в някои случаи процедурите се провеждат извън нормативните рамки. Това обстоятелство налага практиката да бъде унифицирана и приведена в съответствие със законовите изисквания. Това се сочи в писмо на министъра на правосъдието Иван Демерджиев до Висшия съдебен съвет (ВСС), председателите на върховните съдилища, главния прокурор, председателите на апелативните съдилища, на Апелативния наказателен съд, на Софийския градски съд и на Софийския районен съд.

  73
 • Лаура Кьовеши поиска още информация за делегираните прокурори в България

  Лаура Кьовеши поиска още информация за делегираните прокурори в България

  Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши е поискала допълнителна информация за двамата делегирани прокурори в България, чиято съдба предстои да бъде решена. Тя каза това на брифинг от Словения, където беше на посещение, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.

  113