Прокуратурата проверява цените на парното и тока

Искат промяна на наредбата за определянето им, КЕВР защитава поскъпването

Охрана на КЕВР преди протест срещу поскъпване на парното и тока.

Върховната административна прокуратура (ВАП) започна проверка на формирането на цените на тока и парното и законосъобразността на поскъпването им от 1 юли.

Държавното обвинение се самосезира и образува преписка по публикации в медиите за ценообразуване във вреда на крайните потребители, предизвикано от Наредба 5 на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Председателят на регулатора трябва да отговори в кратък срок предприети ли са действия и какви са те за промяна на наредбата. В момента тя предвижда цената на парното и топлата вода да се определя за една година напред на базата на прогнозна цена на природния газ през този период. Омбудсманът Диана Ковачева, потребителски организации и енергийни експерти обаче алармират, че това води до надплащане от страна на потребителите. Според тях наредбата трябва да се промени така, че цените на топлоенергията да следват всеки месец тези на газа.

Регулаторният шеф трябва също да представи на прокуратурата административната преписка по вземане на решението за завишаване цените на електрическата енергия с оглед преценка за законосъобразност при вземането му, се казва в съобщението на държавното обвинение.

На 1 юли 2021 г. с решения на КЕВР цените на тока се увеличиха средно с 4,40%, цените на топлинната енергия нараснаха средно с 16,23%. Завишена е и цената на природния газ за месеца, припомнят от прокуратурата. Констатирано е, че покачването на цените за топлинна енергия от юли е в противоречие с на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите, твърдят от държавното обвинение.

Според КЕВР топлофикационните дружества не само нямат надвзети приходи, а напротив – търпят загуби вследствие на недовзет приход. Твърдението на омбудсмана, че потребителите са кредитирали топлофикациите с 29 милиона лева, са верни към края на април, но не за май и юни, когато газът е поскъпнал до 50 лева за МВтч при заложена прогнозна средна годишна цена 30,50 лева на МВтч, обясняват от регулатора.

Не се отчита обаче, че през май и юни потребителите ползват само топла вода, а високите надплатени сметки за парно са през останалите месеци. Заложената прогнозна цена на природния газ за целия нов едногодишен период от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г. - 45,76 лева на МВтч е по-ниска от утвърдената цена на газа за юли от 49,94 лева на МВтч, защитават се от КЕВР.

Подобни статии