Прокуратурата ще протестира оправдателната присъда на Боршош

Снимка: БГНЕС Мирослав Боршош бе оправдан от Софийският градски съд

Софийският градски съд (СГС) призна за невинен по всички обвинения бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош. След решението на съда той изрази задоволство, "че истината е излязла наяве". Съдът обаче призна за виновен и наложи условна присъда с пет години изпитателен срок на бившия председател на Съвета на директорите на дружеството Валентин Кръстев, обвинен за принуда на свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценката на един от участниците и да завишат на друг.

"Ние не считаме, че сме сбъркали, защото ще протестираме присъдата", заяви пред медиите прокурор Ирена Ганчева и отказа да коментира това, което е казал съдът.
В мотивите си съдът направи преглед на всички повдигнати обвинения спрямо Боршош и Кръстев. По обвинението на бившия директор на НДК, за нецелево разходване на бюджетни средства, съдът определи, че още изначално то е било несъставомерно т.е. няма престъпление. По второто обвинение, за договори за лизинг на автомобил, според съда не е ясно какво твърди прокуратурата в обвинителния акт.
По отношение на обвинението за договор за адвокатски услуги, съдът заяви, че в законодателството няма забрана държавните учреждения да наемат външни юристи с граждански договори. "Ако се признае такава възможност да се носи наказателна отговорност за сключване на договори с външни адвокатски дружества, при наличие на щатни юрисконсулти, означава половината българско правителство да влезе в затвора" , заяви председателят на съдебния състав Стефан Милев.
По обвинението за длъжностно присвояване той каза - "Мисля че е по-добре да замълчим от уважение към правото".
Присъдата подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция.

Подобни статии