Пролет в чинията

Супа от коприва в орехи

Навън се затопля, пролетта идва без да се съобразява дали ние сме в карантина или не, дали можем да й се радваме или я гледаме от балкона. Така или иначе обаче, майтапът, че сега всяка жена ще се научи поне да готви, придобива реални измерения, та съвсем по възможностите ни е просто да пренесем пролетта в чиниите си.

Като за начало то е ясно – трябва да имаме много зелени манджи. Коприва, лапад, спанак, всякакви билки и зелении може да превърнем не само в салати, но и в супи, основни, гарнитури, че дори и шницел! За къде е една пролетна чиния, особено българска, без агнешко. Ще ви кажа – за никъде! Затова сме ви подготвили много зелени рецепти и чудно агнешко, да заредите трапезата с нови шедьоври.


Супа от коприва с орехи


Необходими продукти:
1 ч. ч. натрошено сирене
500 г коприва
3 с. л. зехтин
2 с. л. препечено брашно
орехи
сол
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Изчистете и измийте копривата. Залейте я с 1 ч. ч. вода (бульон или прясно мляко) и я оставете да ври 15-на минути. След това я извадете и я нарежете на ситно. Запържете брашното в зехтина, след това и копривата. Добавете 5-6 ч. ч. гореща вода.
Оставете супата да поври 10-на минути. Свалете от котлона и веднага добавете сиренето. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
По желание може да добавите и нарязани на дребно, леко препечени орехи.


Пикантни агнешки котлети с червен боб

Необходими продукти:
4 агнешки котлети
1 с.л. Зехтин
1/2 лимон
1 червена люта чушки
1 скилидка чесън
400 г консерви червен боб
няколко стръкчета мента
праз лук

Начин на приготвяне:
Грил тиганът се загрява на силен огън. Агнешките котлети се намазват със зехтин, натъркват се с лимонова кора и се овкусяват. Гриловат се за 3-4 минути от всяка страна, докато месото леко порозовее или повече, ако ги предпочитате по-изпечени. Отстраняват се от тигана, покриват се с фолио и се оставят да престоят 10 минути. Останалият зехтин, лютите чушки и чесънът се запържват леко за 2-3 минути. Добавя се бобът, който внимателно се намачква, след което се готви още 3 минути, докато се сгорещи достатъчно. Разбърква се с лимонов сок и мента, овкусява се и сервира с котлетите и нарязания на фини лентички праз лук.


Зелена запеканка

Необходими продукти:
300 г коприва
2 картофа
2 стръка пресен чесън
2 ч.л. бяло вино
магданоз
джоджен
½ пакет макарони

За заливката:
2 яйца
соев сос
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
В половин литър вода се варят нарязаната на ситно коприва, макароните и настърганите картофи. Накрая се добавят бялото вино, чесънът, магданозът и джодженът. След това получената гъста смес се разпределя в гювечета или по-голяма тавичка, и се полива с  разбитите и овкусени със соев сос и черен пипер яйца. Запича се до златисто.


Спаначен шницел

Необходими продукти:
1 кг спанак
2 връзки пресен лук
брашно
галета
1 яйце
олио
сол
черен пипер
червен пипер

Начин на приготвяне:
Спанакът се почиства, измива, нарязва се на ситно и се задушава във вода. След като се задуши, се изцежда. Прибавя се ситно нарязаният лук, яйцето и брашното, докато се получи гъста смес. Подправя се със сол, черен и червен пипер. От сместа се оформят шницели, които се овалват в галета и се пържат в сгорещено олио. Поднасят се с кисело мляко.

 

Подобни статии