Променят наредбата за пакета от здравни дейности

Повече жени ще могат да се изследват за рак на маточната шийка

Здравноосигурените лица ще могат да изследват безплатно IgG антителата си. Така преболедувалите безсимптомно няма да се налага да плащат, за да могат да проверят дали имат над 150 BAU/ml единици и да получат зелен сертификат за 3 месеца. Това ще стане възможно с предложените от здравния министър д-р Стойчо Кацаров изменения и допълнения в Наредба № 9 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

С тях към пакета за високоспециализирани изследвания към пакет „Клинична лаборатория” се включват още няколко изследвания. Първото е количественото определяне на IgG антитела срещу Spike протеина на SARS CoV-2 с преизчисляване на стойностите в BAU/ml единици. „Изследването ще позволи оценка и проследяване на имунния отговор при лица, преболедували или ваксинирани срещу SARS-CoV-2”, се посочва в мотивите на проекта. За да бъде поето от касата изследването, то трябва да бъде насочено от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ.

Още едно изследване, което е важно за лицата с коронавирус, ще бъде безплатно за здравноосигурените лица. Това е D-димер (фибриндеградационен продукт). Това изследване ще позволява извършването на оценка на риска за тромботични усложнения при различни заболявания, вкл. и при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и др., вкл. усложнения при пациенти със SARSCoV-2 инфекция.
„Изследването е от значение за навременното откриване на нарушения в процеса на кръвосъсирване и чрез тълкуване на резултатите ще се даде възможност за навременно предприемане на терапевтични мероприятия за предотвратяване на фатални усложнения от тромботично естество”, е посочено в мотивите към проекта.
Към пакет „Вирусология“ се добавя още едно високоспециализирано изследване. Това е полимеразна верижна реакция за доказване на минимум 14 типа на човешки папиломен вирус (HPV), включващ типове с висок онкогенен риск 16 и 18. По този начин повече жени ще могат да се изследват за рак на маточната шийка, който е вторият най-често срещан тип рак сред жените, след този на гърдата.
В мотивите на проекта е обяснено, че човешкият папиломен вирус е високо устойчив към условията на външната среда, което спомага за широкото му разпространение. В повечето случаи, инфекцията протича безсимптомно. Съществуват над 100 типа човешки папиломен вирус, като 14 „високорискови” типове могат да причинят рак на шийката на матката и други карциноми в областта на гениталиите. От тях HPV 16 е най-канцерогенният тип, причиняващ 50-60% от всички ракови заболявания на шийката на матката, а HPV 18 участва в причиняването на 10-12% от случаите. Ракът на маточната шийка е лечим, ако бъде открит и диагностициран навреме. Това може да се случи с новото изследване, което може да бъде платено от касата.

Подобни статии

 • Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Малките деца може да успеят да преодолеят алергиите си към фъстъци, ако бъдат лекувани на достатъчно ранна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско проучване, публикувано в сп. "Лансет".

  96
 • Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Васил Пандов оглавява надзорния съвет на НЗОК, съобщиха от здравното министерство. Той е началник на кабинета на здравния министър проф. Асена Сербезова сега и поема поста на мястото на бившия зам.-министър от служебния кабинет д-р Александър Златанов. Това става с решение на Министерският съвет прие решение за промяна на представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

  94
 • Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната. От синдиката са изпратили писма до всички парламентарни групи, без ГЕРБ и ДПС, и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите проблеми са недостигът на кадри, неспазването на трудовите стандарти и липсата на колективен трудов договор в повечето здравни заведения. Масово в болниците не достига медицински персонал, алармират от Синдиката на българските медицински сестри, предаде БНР.

  128