Протестиращите от "Пирогов" сближиха позиции с министър Кацаров

Протестиращите служители на „Пирогов“ и здравният министър са на път да разрешат конфликта между тях. Това става след среща между представители от „Пирогов“ и Стойчо Кацаров, в присъствието на Български лекарски съюз.

Припомняме, че през последните дни напрежението между ведомството и медиците ескалира. Шефът на лечебното заведение проф. Асен Балтов беше отстранен след проверка от страна на НЗОК, според която над 400 фиктивни пациента са лекувани в болницата. Сред тези пациенти се оказал и здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Последва размяна на реплики.

След срещата днес стана ясно, че и двете страни са изказали съжаление за изречени реплики, които са довели до това напрежение, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. По думите му резултатите от проверката на НЗОК, установила големи нарушения и станала повод за уволнението на проф. Асен Балтов, се обжалват от новото ръководство на болницата. Той подчерта, че това не вменява вина на лекарите на „Пирогов“ преди произнасянето на компетентните органи. Д-р Маджаров обясни още, че страните са се обединили около тезата, че е необходима здравна реформа, която да намали възможностите за такива недоразумения и обвинения към лекарите.

След срещата д-р Камен Данов от „Пирогов“ подчерта, че общото мнение е било, че „не бива да има такъв тон“: „Ние сме удовлетворени от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани – за някакви нарочни злоупотреби“, каза още той. Предстои той да запознае колегите с това, което са обсъдили с министъра и след това те да решат дали ще прекратяват протеста си. По-рано през деня те заплашиха,че ще го преместят пред президентството.

Удовлетворени сме, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби. Съгласихме се, че не бива да има такъв тон. Лично помолих служебния министър да предложи промяна изцяло в системата на клиничните пътеки”, заяви Камен Данов.

Зам.-министърът д-р Александър Златанов определи срещата като „откровен разговор“. „Може би трябваше една идея по-рано да бъде направена, най-вече за да се успокоят медиците в „Пирогов“. Идеята на срещата беше да няма съмнение, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа“, допълни той.

Според него има „луфтове в законодателството“ по линия на пандемията и клиничните пътеки, но не трябва лекарят да се превръща в администратор. Обсъждани са теми, които могат да залегнат в цялостна реформа, като д-р Златанов подчерта, че те трябва да бъдат гледани в пакет.

Подобни статии

 • Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  „Основната тема днес е енергийната криза в Европа и стремителното поскъпване на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, за да защитим гражданите и бизнеса”. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който пристигна за участие в провеждащия се там Европейски съвет.

  76
 • Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  "Склонен съм да понеса отговорността, както и всички от служебния кабинет. Въпросът е дали ние заедно като общество може да носим отговорност за своето настояще и бъдеще". Това обяви служебният премиер Стефан Янев по повод въвеждането на новите мерки срещу разпространението на коронавируса.

  78
 • Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  "Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.

  91