Проверяват античните ценности и на братя Бобокови

Върховната административна прокуратура е възложила на министъра на културата проверка на предмети, които се стопанисват от Фондация "Братя Бобокови" - Нумизматичен музей - Русе. 

Проверката е в изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и се мотивира с публикации в медиите. Върховната административна прокуратура се е самосезирала.

Проверката ще засегне произхода, начините на придобиване, идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в "Нумизматичен музей" - Русе от фондация "Братя Бобокови", както и други антични предмети.

Изпълнението е възложено на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени заедно със бившия вече зам.-министър на околната среда Красимир Живков в организирана престъпна група по аферата с внос на боклуци. Съдът остави в ареста Атанас Бобоков, а Пламен Бобоков беше освободен срещу внушителната парична гаранция от 1 млн. лв. Тази сутрин бе обявено, че Атанас Бобоков се оттегля от поста главен изпълнителен директор на българската "Монбат".

Подобни статии