Проверяват сигнал за багер, който разорава плаж край Несебър

Снимка: Петя Иванова

Министерството на туризма започна проверка на плаж Несебър- юг. Причината са снимки, разпространени до медиите, които показват разораване на плажната ивица, съобщи БНР.

На тях се вижда, че багер загребва пясък от морето. Според един от гражданите, алармирали за проблема, това е нарушение. От ресорното министерство уточняват, че проверката засега ще бъде само по документи и ще е съвместна с Басейнова дирекция - Варна и община Несебър. Към този момент концесионерът не е направил изявление по казуса.

Ето какво гласи сигналът:

"Мястото е южният плаж в Несебър, багерът е поне 3 метра в морето, изграждат се диги, "за които е спорно дали са законни", но... този път се изгребва вода от заливаемата част на морето, което е абсолютно забранено. Нормално ли е един плаж, който претендира за син флаг, да изглежда по този начин, да е разровен, да влиза тежка техника", пише Петя Иванова.

Според закона концесионерът трябва да осигури опазването на околната среда, чистотата на морската вода в прилежащата акватория, флората, а също и съхранението на биологичното разнообразие. Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни диги или други съоръжения трябва да е след предварително съгласуване с компетентните органи. Целта на дигите е да се предотврати отнемането на пясъчна ивица от бурните вълни през зимата.

Подобни статии