Проверяват търговци за качеството на въглища и брикети

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон, от днес цялата страна започват масови проверки на търговците, продаващи твърди горива за битово отопление, съобщиха от метрологията.

Проверките ще се извършват от инспектори на Главна дирекция „Контрол на качеството на горивата за битово отопление“ (ГД ККГБО) при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). По смисъла на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), твърдите горива за битово отопление са въглищата и брикетите от въглища. Интензитетът на проверките ще бъде висок през целия отоплителен период.

При проверките ще се следи предимно за:

 • Регистрирани ли са лицата и обектите за продажба на въглища и брикети в Регистъра на ДАМТН;
 • Продаваното гориво дали е опаковано в пакети от 25 килограма, на които има отпечатан етикет с размер най-малко 200 х 200 мм.
 • Дали етикетът съдържа пълна информация за: вида на горивото; нетното тегло; съдържанието на сяра; съдържанието на пепел; общата влага; лице, което пуска на пазара горивото; номер и дата на декларацията за съответствие; данни за лицето, което пакетира и етикетира горивото.
 • Налична ли е в обекта декларация за съответствие на продаваната партида с гориво.

От горивата ще бъдат вземани проби, чрез които в независими лаборатории ще се установява дали описаните на етикета показатели на горивата съответстват на действителността.

При установяване на несъответствие, имуществените санкции за започват от 10 хиляди и стигат до 50 хиляди лева.

Подобни статии

 • Моловете работят почти до полунощ преди затварянето утре

  Моловете работят почти до полунощ преди затварянето утре

  Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да затворят врати. В един от търговските центрове в София през целия ден имаше сериозен наплив от пазаруващи, съобщи Нова телевизия.

  80
 • КЕВР категорично: Липсват основания за нови цени на тока и парното

  КЕВР категорично: Липсват основания за нови цени на тока и парното

  „Цената на топлинната енергия, както и цената на електрическата енергия, произвеждана по високо-ефективен способ от топлофикационните дружества, ще остане същата и няма да бъде променяна за българските потребители. Също така КЕВР няма основание да променя тези цени, независимо от възникващи проблеми между обществения доставчик и някои от топлофикационните дружества“. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов по време на заседанието си в четвъртък, на което беше обсъждано предложението за поевтиняване на газа от декември с 2-3%.

  103