Проверка на Столичния инспекторат установи: 10 билборда крадат ток от улични лампи

Големи фирми свързвали съоръженията си нелегално към градското осветление

10 рекламни билборда по големи столични булеварди са хванати да крадат ток директно от уличното осветление.
Това съобщиха от Столичния инспекторат, който започна проверки на начините на захранване с електричество на рекламните и информационни елементи в града, съвместно със служители на ЧЕЗ, „Улично осветление“ и направление „Архитектура и градоустройство“. В София има 443 такива съоръжения, като досега са инспектирани 130 билборда по булевардите ,,Цариградско шосе“, „България“, „Скобелев“, „Черни връх“ и др.

За съжаление проверките установиха случаи на нерегламентирано ползване на електрическа енергия, и то от фирми с дългогодишно присъствие на рекламния пазар в София, захранващи с ток съоръженията си, директно от стълбове на уличното осветление. Така вечер напълно наготово, с пускането светлините на града, се осветяват и билбордовете. Досега „хванатите“ такива случаи са 10 по булевардите ,,България“, ,,Данаил Николаев“, ,,Ботевградско шосе“ и ,,Владимир Вазов‘‘, обясниха от Столичния инспекторат, обясни Иво Пенев, началник на сектор „Контрол по рекламната дейност“ към Столичния инспекторат. Проверките бяха разпоредени от кметицата Йорданка Фандъкова след трагичния случай, при който 16-годишно момче загина от токов удар, причинен от кабел, захранващ нелегално будка с ток.
За установените случаи на откровени кражби на ток са съставени констативни протоколи, а на нарушителите е прекъснато електрическото захранване.
Друг тип нарушения са и практиките за прокарване на въздушни трасета на захранващите съоръженията кабели. Подобни прояви, независимо от договорните отношения с ЧЕЗ и наличието на отчитащ електромер, се считат за отклонение от правилата за безопасност и такива въздушни елвръзки също биват прекъсвани, обясниха проверяващи.
Освен нерегламентирани начини за елзахранване, проблем представляват изградените на места масивни бетонови фундаменти за билбордовете. Такива случаи има на Орлов мост, алея ,,Яворов“, около НДК, на бул. ,,Черни връх“ и др. Тези бетонови плочи са със значителни размери и освен че загрозяват градската среда, често се намират на места, препятстващи свободното придвижване на пешеходци. Изготвя се пълен опис на всички подобни наземни фундаменти и независимо от това дали са използваеми или не, ще се пристъпи към тяхното премахване, предупредиха от инспектората.

Подобни статии