Психологът Христо Монов: Лозан Панов разруши доверието в съдебната система

Бащата на жертвата на Полфрийман определи шефа на ВКС като типичния представител на овладяването на държавността от чужди интереси

Христо Монов

"Аз като човек, занимаващ се с психология повече от 40 години, мога да кажа, че убиецът на сина ми е социопат. За съжаление в българското наказателно право и в съдебно-психиатричната ни и съдебно-психологичната ни експертиза не съществува този термин. В други правни системи го има", казва в интервю за "Телеграф медиа" бащата на жертвата на Полфрийман Христо Монов.

- Г-н Монов, какво ви провокира да проговорите сега и да свикате брифинг за медиите?

- Аз съм баща на убития преди близо 13 години от Полфрийман Андрей Монов. Поводът е предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман – проява на зависимости и престъпление срещу правосъдието, извършени в четвъртък на 28 май Възнесение Господне с определение на Върховния касационен съд, от състав председател Жанина Начева и членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова, с което оставят без последствие искането на главния прокурор за преразглеждане и възобновяване на делото срещу убиеца на сина ми. Аз разбирам, че законът им дава това право и това решение в действителност е в съответствие със закона, един много тайничко поправен закон в последните дни на 43-тото народно събрание през февруари 2017 г., когато окончателно определенията на Апелативния съд не могат да бъдат обжалвани пред ВКС. Та същината не е в акта на ВКС, а определението на Софийския апелативен съд от 19 септември 2019 г., с което убиецът на сина ми беше предсрочно условно освободен.

- Какъв състав се произнесе тогава?

- За да иска преразглеждане и възобновяване на делото от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, бяха налице няколко смущаващи обстоятелства, от които може да се направи изводът, че съставът, ръководен от Калин Калпакчиев, в който участват Иванова и Магдалинчева, е незаконен. Той има тежки зависимости. Самият председател на състава два пъти е бил номиниран и е получавал награди за Човек на годината от т.нар. Български хелзински комитет – 2013 и 2016 г. Участвал е в много събития, конференции и други мероприятия, провеждани от въпросния БХК. Докладчикът по делото Иванова пък е автор на доклада на БХК за 2016 г. Третата участничка поне видими връзки с БХК няма.

- Защо според вас това са тежки зависимости?

- Защото този комитет, макар че да се нарича Български хелзински комитет, първо не е български – вземете неговата дейност и ще видите какво има там, насаждане на чужди традиции, бит и духовност. Да не говорим какво правят по отношение на половата идентичност на нашите деца. Те са едни от най-големите защитници на гейпарада и други форми на проява, нямащи нищо общо с българската ценностна система. А пък защитата на човешките права при тях обикновено се свежда до това да защитаваме човешките права на хора, които са извършили доста тежки престъпления, както в случая с убийството на сина ми. Не повече от 10% от обезщетенията по делата, които се водят в защита на човешки права, отиват при спечелилите ги. Останалото отива за издръжка на Българския хелзински комитет.

Този състав на Софийския апелативен съд приема характеристиката, дадена от БХК на убиеца на сина ми, а не тази, дадена от официалните български власти. Аз като човек, занимаващ се с психология повече от 40 години, мога да кажа, че убиецът на сина ми е социопат. За съжаление в българското наказателно право и в съдебно-психиатричната ни и съдебно-психологичната ни експертиза не съществува този термин. В други правни системи го има.

- Това означава, че той е все още опасен за обществото, но въпреки това е на свобода?

- Да. В американската система е изчислено, че социопатите 86% убийци, предсрочно освободени или излезли от затвор, отново извършват убийство. Не искам въпреки трайно негативната ми оценка към този състав, не искам на тяхната съвест, ако имат такава, разбира се, да тежи, ако той направи подобно нещо, защото жертвата ще е друг невинен човек. Убиецът на сина ми беше готов да ходи да плюе нашата държава сега в Европейския парламент, поканен от кои партии – крайнолеви и фашистки. Това са и неговите възгледи за справедливост – анархолиберализъм, троцкизъм, маоизъм. Благодарение на пандемията не успя да отиде. Тези трима съдии, които освободиха убиеца на сина ми, излиза, че са иззели функциите на друга институция – на президента, защото те де факто са го помилвали. С това си определение съставът в състав Калин Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева подрони поради своите тежки зависимости една от устоите на държавността, а именно справедливостта и раздаване на справедливост и с това извърши престъпление срещу българската държавност.

- Ще призовете ли за оставките на председателя на ВКС Лозан Панов, на Калин Калпакчиев като председател на състава? Ще призовете ли институциите да се намесят срещу тази несправедливост?

- Знам, че тече дисциплинарно производство срещу тримата и може би затова ВКС се забави толкова. Те на 7 декември трябваше да се произнесат. Просто моля друг път, въпреки едни неща, които се случват в една обществена система, тези, които взимат решения, да мислят от страна на онези, които чакат тези решения. Представете си как съм се чувствал аз, семейството ми, близките, приятелите... Да, разбира се, аз настоявам от първия ден за оставка на този състав. Що се отнася до г-н Лозан Панов, там нещата са доста по-дълбоки. Има една група хора, които се явяват представители на т.нар. глобализъм, неолиберализъм, които претърпяха при срещата си с пандемията челен удар с бърз влак. И тепърва неговото саморазрушение ще продължава. Та г-н Лозан Панов е типичният представител на това овладяване на държавността от чужди на България интереси. Ето типичния пример: една институция подменя друга, в случая е наказателно право, но подобни хора могат утре да подменят много други неща – да отнемат собственост, да заличават определени политически субекти, защото те не отговарят на техните интереси. Този вой срещу прокуратурата, който се надигна. Защото прокуратурата много им пречи точно на тези хора. Забележете, че само при оповестяване на акта на ВКС във фейсбук страницата си убиецът на сина ми искаше оставката на предишния главен прокурор. Те не спират. Това е тяхната тактика. Те искат още и още. И всичко е зад един привидно много благовиден предлог – защита на правата на човека. Това е мантрата, която пеят непрекъснато. А като защитавате правата на човека, защо пускате на улицата опасни за хората убийци? Защо нарушавате изконните български ценности? Какви права на човека защитавате с Истанбулската конвенция? Така че г-н Лозан Панов е особен случай. Вие виждате как подмолно разрушава доверието именно в институцията съдебна власт, съдебната система. Да снимаш чалга клип, и то точно с това съдържание в Съдебната палата, съжалявам, но в тази сграда дядо ми е работил като каменоделец. Тази сграда е построена само с пари от съдебни такси. Тя не е просто институция, тя е символ на справедливостта. Така че колкото по-рано този човек напусне този пост, толкова по-добре за всички.

- Вярвате ли на Висшия съдебен съвет, в чийто правомощия е наказанието на съдиите, допуснали предсрочното освобождаване на убиеца?

- Аз вярвам в българската съдебна система, защото моето семейство е много свързано с юридическите среди и знам, че там огромна част от хората са съвестни. Аз не вярвам на тези тримата и на т.нар. Съюз на съдиите. Те са някакъв нищожен процент. Една каста, която си живее в собствени цели, едни от които доста опасни за нацията. Досега с действията си Висшият съдебен съвет не ми е дал основания да се съмнявам и да не им вярвам. Аз вярвам, че решението, което ще вземат по случая, ще бъде справедливо. Обмислям много начини, но това ще бъде един непрекъснат натиск граждански, докато тези тримата не отидат да работят нещо друго. Щом са толкова добри юристи, работа за юристи бол. Но съдии явно не стават.

- Полфрийман съобщи на страницата си във Фейсбук, че е подал молба до главния прокурор за ново дело, защото иска да бъде оневинен. Говори за митичен човек в тъмното, показва записи от камерите. Как ще коментирате?

- Това е тезата на новия му защитник, че той трябва да бъде оневинен. Аз много искам, това искаше и главният прокурор Цацаров – нека да го възобновим. Да видим тези нови доказателства. Тези уж нови кадри от камерите аз съм ги гледал в съдебно заседание. Няма нищо ново, това е една теза. Ще излезе винаги нещо митично, нов човек. Както имаше някакви уж нападнати цигани, които така и не се появиха никъде. Нека възобновим делото, но той няма да е в България. Защото ако го възобновим, той трябва да иде в затвора, мярката да бъде „задържане под стража“. Аз искам само за една нощ да се върне в затвора – така ще му се зарадват там. Той е председател на затворническо сдружение, както знаете. А ето и един пример как се опитват да овладеят държавата. Кой допусна това затворническо сдружение – Христо Иванов като министър, който включва член на сдружението в работна група за промяна в Закона за изпълнение на наказанията през 2015 г. Кой го регистрира и плаща регистрацията – Българският хелзински комитет.

 

- Доколкото помня Полфрийман не плати кръвнина. Това не е ли основание да бъде задържан, докато не си плати?

- Да. Той не е платил нищо. Това е истината. Единствената сума, която постъпи, е от една присъда, която той осъди България в Страсбург и парите, които му бяха преведени, бяха запорирани. Това е още една подигравка с държавата. Той сега просто ще си тръгне, без дори да плати – гледайте си работата. Оказа се, че не могат да го задържат на това основание. Той има заповед за екпулсиране от страната и сега на това ще играе, че трябва да бъде експулсиран. А ако един циганин е осъден за подобно нещо или който и да е български гражданин, доста ще му тежи една такава мярка за обезпечение. Докато той идва, убива и си заминава. Това е подигравка с държавата и държавността. Но има един друг изход, който е крайно време да се приеме. На 1 октомври 2019 г. председателката на правната комисия Александрова и народните представители Ципов и Лазаров внесоха едно предложение за изменение на процесуалния кодекс, което дава възможност за възобновяване на подобни дела, за да има възможност за повече контрол. Време е това предложение да бъде придвижено към едно първо четене, тъй като такива случаи като нашия има много.

 

 

Подобни статии