Птиците на смъртта

Не са редки случаите, когато загадъчни птици предвещават бедствия и нещастия.

Преди повече от 60 години, по време на разкопки в Етиопия, френският археолог Берон де Пророк научил от местни жители за Пещерата на дявола, обитавана от отвратителни крилати същества, наричани от туземците „птиците на смъртта”.

Срещу солидно заплащане той успял да уговори един от младите етиопци да го придружи до тази загадъчна бърлога на крилати чудовища. Но на място се оказало, че става дума за най-обикновени прилепи. Наистина, доста по-големи от нормалното, но все пак прилепи.

Ученият бил крайно разочарован – да даде толкова пари за нищо. Но се оказало, че все пак страхът от тези гигантски прилепи си има своето основание. Работата била там, че те имали непреодолимо пристрастие към човешката кръв. Затова именно били наречени „птиците на смъртта”.

Вампирски целувки

Въпреки първоначалното си недоверие към тази информация, археологът решил да провери как стоят нещата. Виждайки недоверието му, неговият водач го завел при група пастири, които му показали рани по тялото си, приличащи на ухапвания. Пастирите твърдели, че това са целувки на вампири, които нощем долитат безшумно и изсмукват кръвта от спящите хора. И наистина, един от пастирите изглеждал кошмарно. Това бил жив мъртвец – изпит, бледен, с опъната кожа и засъхнали петна кръв по нея. Подобни разкази се срещат и в Гърция и в Румъния. Пернатите (бухали-демони), които обичат вкуса на човешката кръв се наричат стриги. Освен топлата напитка, взета директно от вените на човека, те злоупотребяват и по друг начин – крадат човешки деца от люлките им и ги отнасят в гнездата си, където на закуска ги ръфат мръвка по мръвка.

Алени прожектори

Сред най-страховитите образи на крилати чудовища, описвани някога е този на същество с огромни очи, които светят като прожектори в червено. То било забелязано за пръв път, непосредствено преди аварията в Чернобил. Появата му била нещо като предупреждение, което обаче хората не разбрали. Странното същество със светещи в червено очи кръжало около атомната електроцентрала и тревожно пърхало с крила. За него се сетили, когато работниците, останали невредими при първоначалния взрив, започнали да линеят от лъчевата болест.

Подобен предвестник на смъртта имало и в градчето Пойнт Плезънт, Вирджиния. Странната птица с прожектори вместо очи се появила, малко преди рухването на големия Сребърен мост на 15 декември 1986 г. Дали тя искала да предупреди за бедата, която предстои. Или пък я е предизвикала?

Кол в сърцето

Ако за повечето пернати гадини е достатъчно да ги докопаш и да им извиеш врата, не така стоят нещата със стригите. За да не може стригата да навреди на хората, е нужен цял ритуал, наподобяващ този за ликвидирането на вампирите. Ако някой приживе е заподозрян, че след смъртта ще се превърне в стрига, той трябвало да бъде погребан с уста надолу и под устните му беше поставен камък; друг начин е погребение със сърп на главата или посмъртно обезглавяване и погребване на главата отделно от тялото.

За разлика от вампирите, стригата, според силезийските вярвания, се ражда в човешки облик веднъж. През живота стригата има две сърца, две души и два реда зъби, а вторият ред не се забелязва на пръв поглед. Това обяснява второто име на стригата – двусърдечен или двусърдечен. Концепцията за "двоен дух" се появява под унгарско влияние. Има случаи, когато бебета, родени с развити зъби, са били объркани за стриги. Вярвало се, че след смъртта на стригата едната душа напуска тялото, а другата остава в него и продължава да живее в тялото в ковчега, в който е погребана. Стригите също понякога са изобразявани като сови, живеещи в тъмни гори и атакуващи самотни пътници, убивайки ги, смучейки кръвта им и изяждащи вътрешностите им. Смятало се, че стригите са нощни птици и ловуват хора, убиват ги и пият кръвта им, както и че разпространяват мор.

Произход на вярата

В Силезия имало вярване, че мъртвите стриги могат да изпратят смърт на цялото семейство и техните съседи. Тези вярвания били широко разпространени по време на ужасни епидемии (досущ като ковида), когато хората умират един след друг в различни села и хората не разбират защо се случва това. Вярвало се, че някои от мъртвите могат да се измъкнат от гробовете и да плашат, убиват и викат хора през нощта, да им правят разни лоши неща и да колят добитък. Вярвало се също, че ако навсякъде в областта умират хора, то наблизо живее стрига. В Долна Силезия чудовището се наричало още Nachzehrer или Wiedergänger, а в Горна Силезия - стрига, ако е жена, или стригун, ако е мъж. В легендите се съобщава също, че е възможно да се открадне стрига да се нацеди в ковчега вместо мъртъв човек, за да си осигури укритие.

Подобни статии