Пушкинският музей завърши консервацията на шедьовър на Ван Гог

Специалисти от Пушкинския музей в Москва завършиха консервацията на шедьовъра на Ван Гог "Червени лозя в Арл. Монмажур" и той вече може да бъде изложен, съобщи ТАСС.лозя в Арл. Монмажур" и той вече може да бъде изложен, съобщи ТАСС.

Реставрацията на картината не е окончателна, но тя е съхранена и стабилизирана, каза директорката на музея Марина Лошак.

Откакто влиза в музея през 1948 г., картината не го е напускала. След консервацията тя ще може да бъде предоставяна и на други изложби.

Картината "Червени лозя в Арл. Монмажур" ще бъде изложена сред шедьоврите от колекцията на братя Морозови през юни 2022 г.

Преди това произведението на Ван Гог е реставрирано два пъти. Сегашният проект за съхраняване на картината започва през август. За първи път в 130-годишната й история тя е изследвана с помощта на съвременни научни методи - с рентгенова флуоресцентна спектроскопия и електронна микроскопия с енергиен дисперсионен анализ. Рентгеновото изследване показва, че докато е работил върху картината, художникът е променил един детайл - мъжката фигура първоначално е била женска. Освен това реставраторите са изследвали боите и са установили какви точно пигменти е използвал Ван Гог. Това разкрива, че той я е прерисувал и усъвършенствал детайли.

Ван Гог рисува "Червени лозя в Арл" през 1988 г. в околностите на абатството Монмажур по време на гроздобера. Това е една от малкото картини, продадени приживе на художника. През 1890 г. тя е включена в изложбата на символистите в Брюксел, където привлича вниманието със силата на цветовете и тревожното емоционално състояние. Веднага след изложбата белгийската художничка Ана Бош я купува за 350 франка.

Подобни статии