Пускат ферибот до Румъния напролет

Засега няма проект за изграждане на ново съоръжение над реката

Фериботът Русе – Гюргево се очаква да заработи през март догодина. Това стана ясно на среща на областния управител на Русе Борислав Българинов с префекта на Гюргево Анета Матей.

Окръжният съвет в румънския град е получил всички необходими разрешителни за възстановяването на фериботната връзка, каквато е имало преди години. В участъка на реката край Гюргево започват дейности по драгиране. Според румънската страна подготвителните работи ще приключат до март догодина, като идеята е символичният първи курс да бъде на 1 март 2022 г. Българската страна вече започна ремонт на сградите и инфраструктурата на бъдещата фериботна площадка в Русе.
Възстановяването на фериботната връзка е едно от решенията за облекчаване на трафика по близо 70-годишния Дунав мост. Колоните от чакащи да преминат границата тирове стават все по-дълги, а поне засега няма изгледи да се строи второ съоръжение над реката между двата града. Трафикът през ГКПП Дунав мост е изключително интензивен през летния сезон и в определени дни по съоръжението преминават около 5000 автомобила. В друго време те са около 3000, като често две трети от тях са тирове.
Анализ на областната администрация показва, че водната връзка може да превозва до 300 тира на денонощие и така да облекчи и трафика, и амортизирането на Дунав мост. Предвижда се фериботът да изпълнява поне по осем курса на денонощие, като цената на услугата ще бъде близка до тази за преминаване през Дунав мост.

Подобни статии