Пускат листа на чакащи за грипна ваксина

Експерти: Тази година сезонът може да е брутален и непредсказуем

Листа на чакащи за ваксина срещу грип пуснаха аптеките в София, показа проверка на „Здравен Телеграф“. Списъците вече са препълнени, макар ваксините все още да не са пристигнали в България. Очаква се това да стане през октомври. Миналата година пристигащите партиди с ваксини изчезваха за седмица, като много желаещи не можеха да се доберат до препаратите срещу инфлуенца.

В състава на ваксините тази зима влиза новият щам открит през миналата година в Камбоджа. Той е от тип А/Н3N2.Заедно с него ще се завърне и познатия щам Виктория. Той е регистриран за пръв път през 2019 година и е от типа на пандемичния свински щам. Грипните вируси от тип B пък ще бъдат Вашингтон и добре познатия Пукет, прогнозират от СЗО.

Очаква се грипният сезон тази зима да бъде „малко непредсказуем“, казва д -р Клеър Рок,  доцент по медицина в Отдела по инфекциозни болести в Медицинското училище на Джон Хопкинс. Възможно е тази година грипният сезон да бъде особено брутален, алармират други експерти. Обикновено през него се преминава по-лесно, когато част от населението има естествен имунитет, поради заразяване през предходната година. Миналата зима обаче броят на болните от инфлуенца по целия свят беше много нисък заради лакдауните. Това от своя страна води до много малко хора, които са прекарали болестта и съответно имат естествен имунитет.

Учените разработват ваксини въз основа на грипните щамове, циркулирали през предходната година. Слабата им  циркулация през отминалата година може да се отрази на точността на прогнозата на учените за това кои щамове да влязат във ваксината. Това, от своя страна, може да намали ефективността й. Обикновено защитата, която тя дава е между 40 и 60 %, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

„Това не е причина да се откажете от ваксината срещу грип тази година. Никоя ваксина никога не е 100% ефективна и ако сте ваксинирани, е значително по -малко вероятно да се разболеете тежко“, казва  Рок.

Според Центъра за контрол на заболяванията е вероятно грипът и COVID да циркулират тази есен и зима и да заразяват едновременно. Те имат подобни симптоми - като треска, втрисане или кашлица. Ето защо тестването, което ще разграничи инфекцията, е изключително важно.

 

 

Подобни статии