Пускат самолет от София до Северното сияние

Учени от БАН изчисляват кога да литне

Северното сияние създава невероятна атмосфера над северните градове.

Всяка година десетки хиляди туристи от цял свят се стичат от април до септември в Канада, Норвегия, Финландия и Исландия, за да се насладят на Северното сияние.

Сега вече българите, желаещи да наблюдават уникалния астрономически феномен, могат да го направят и от илюминаторите на самолет. Проектът се нарича „Звезден полет” и се предлага за пръв път на българския туристически пазар от няколко туроператора.

За да се наблюдава Северното сияние, е нужно нощта да е тъмна, да няма облаци и зрителите да са далеч от изкуствените светлини на града. Затова организаторите все още не са обявили точна дата на полета. По план той ще се състои в периода 9-27 ноември 2021 г., като с помощта на учени от БАН ще се определи най-подходящият ден за наблюдение на феномена.

Невероятното преживяване струва около 1200 лв. Цената включва специален кетъринг на борда, който се състои от две хранения, безалкохолни напитки, чай, кафе и вода. Към пакета туристите получават и почистване на прозорците преди отпътуване, информационни материали за Северното сияние и беседа от професионален водач на български и медицинската застраховка за 10 000 евро. Цялата екскурзия ще отнеме не повече от 12 часа. След излитане в 18:00 от Терминал 2 на софийското летище гостите ще пътуват няколко часа, за да могат в 22:00 местно време да се насладят на сиянието над Фарьорските острови в Северния Атлантик. Следва спирка в Тромсьо, Норвегия, където туристите ще могат да слязат от самолета и да видят сиянието и от земята, след което предстои връщане в София

Сиянието е оптично явление, наблюдавано в небето над полярните райони на Земята, образуващо се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Съществуват множество легенди и митове за причината за това спиращо дъха явление. Северното сияние от векове е обляно в мистика и магия и именно това го прави толкова интересно. Викингите вярвали, че сиянията са воини, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.

Подобни статии