Пускат SMS томбола за ваксинираните

Стойчо Кацаров

Министерството на здравеопазването е предприело действия за стартиране на SMS томбола за ваксинираните. Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на изслушването му в Народното събрание.

. „В ход на преговори сме с мобилните оператори за стартиране на есемес кампания със символични награди за ваксинирани“, каза Кацаров, но не даде подробности, а само допълни, че вероятно процедурата по реализирането й ще се продължи от следващото правителство. Той обаче посочи, че е привърженик ваксинирането да е доброволно. „Трябва ли да се лъже човек с ваучер, за да се предпази от вируса“, попита Кацаров и отправи призив „всички наши сънародници – и тези, които са горили маски, и тези, които са казвали, че вирусът е безопасен, да преосмислят това си виждане и да призоват хората да се защитят“. 

Обвинения

От парламентарната трибуна служебният здравен министър отправи обвинения към предишното управление, като заяви, че са допуснати фатални грешки в имунизационната кампания. Кацаров обяви, че четирите основни фази, които бяха сформирани в края на миналата година, са преустановени през февруари без да е изпълнена която и да е от тях. Освен това България е дала приоритет на ваксината на „Астра Зенека“, която обаче е получила разрешение по-късно и така според него сме изпуснали изключително удобния момент през месец януари да имунизираме колкото се може повече хора. Друга голяма грешка по думите му, било, че не е даден приоритет на възрастните хора, което е коствало 10 000 живота. Сред останалите грешки изтъкнати от Кацаров е недобрата логистика и липсата на добра информационна кампания. „Ясно е, че няма как да стане с магическа пръчка, но грешките не бяха поправени своевременно. Едва май месец осигурихме доставката до личните лекари. България жертва възрастното поколение, защото имунизирахме младите и активните хора“, посочи служебният здравен министър. 

Грешки

В отговор неговият предшественик и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов заяви, че на свой ред Кацаров е допуснал редица грешки в управлението си и се е провалил. Бившият здравен министър посочи, че е приятно изненадан от чутото по отношение на ваксините, тъй като само допреди половин година наследникът му е бил антиваксър. „Отдавам го на добрата информационна кампания, която направихме ние“, каза проф. Ангелов. Що се отнася до упреците за липсата на добра информационна кампания за ваксините, депутатът от ГЕРБ посочи, че сега такава изобщо няма. „Има престъпна небрежност към ваксинацията“, каза той и допълни, че това, което е трябвало да направи Кацаров като служебен министър е да продължи кампания с темпа, с който е била. „Имахте всички възможности да го направите. Вместо това спря да се говори за ваксиниране“, каза проф. Ангелов. Той изтъкна още, че с първото си изказване като министър, Кацаров е признал, че има притеснение за качеството на ваксините и това е повлияло на много хора. Според служебният здравен министър обаче той е постигнал успех с ръста на ваксинираните възрастни хора и това ще доведе до по-малко жертви през следващата вълна и по-ниска смъртност. Освен това Кацаров направи сравнение с ваксинираните 74 дни преди 10 май и 74 дни след тази дати, като посочи че преди това са ваксинирани 794 хиляди души с една доза, а след това до днес са сложен 966 хиляди дози. Така по думите му 170 000 души повече са ваксинирани по време на служебното правителство. Ангелов обаче изтъкна, че подобно сравнение е некоректно, защото от май месец доставките значително са са се увеличили.

Служебният здравен министър: COVID налага спешна реформа

Чуват се изявления, че по време на COVID не трябва да се правят реформи. Напротив – COVID е основание да се бърза с реформите. Това заяви по време на изслушването му служебният здравен министър. Кацаров посочи, че ако се следва изготвения от него план, кризата ще се управлява добре, но основният риск през следващата вълна остава лошото състояние на здравната система, която е „тежко дебалансирана и лошо финансирана“. Кацаров отчете, че задълженията на държавните болници са 582 млн. лв., а 76 млн. от тях са просрочени. „Трябва да се види дали министърът на здравеопазването трябва да е принципал, дали болниците трябва да бъдат държавни и дали областните болници да не бъдат дадени за управление в общините“, заяви той. „Централизираният модел на финансиране трябва да бъде променен, да се върнем към принципа „парите следват пациента“, допълни Кацаров. В отговор проф. Георги Михайлов от БСП посочи, че здравеопазването е част от националната сигурност и държавата „не може да се отдръпва и на йота от него“. „Докато болниците са търговски дружества и здравето – стока, здравеопазването ще продължава да е на това дередже“, допълни колегата му от левицата Минчо Христов. Д-р Джевдет Чакъров от ДПС пък беше категоричен, че има потребност, както от клинична пътека за пост-COVID, така и от цялостна реформа на системата. На свой ред депутатът от ДБ д-р Александър Симидчиев заяви, че системата смачква министрите много бързо, защото системата не работи планомерно. „В здравеопазването няма наши и ваши, да работим заедно, за да може хората да са здрави и работоспособни, а оттам ще тръгне и икономиката“, каза д-р Симидчиев. Д-р Ивайло Христов от ИТН пък каза, че групата му ще предложи нов закон за лечебните заведения, „защото от този нищо не става“ и помоли министъра да вземе мерки чрез ИАМН и прокуратурата заради фалшивите сертификати за ваксинация, чиято цена вече била паднала на 50 лв.

Подобни статии