Пуснаха българския суперкомпютър Discoverer

Това, което преди се правеше за 365 дни, сега може да стане за 20 дни

Българският суперкомпютър Discoverer бе включен за първи път в четвъртък и започна работа в "София Тех Парк". Той е на 91-во място в световната класация на високопроизводителни машини - TOP 500, обяви на пресконференция Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк", цитиран от БТА.

Машината е с изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа. Петафлоп е хиляда трилиона, или един квадрилион операции в секунда.
Тук преди една година имаше трева. За това време беше направена сградата, монтирана машината и изградена една от най-сложните охладителни системи в страната. Фирма "Атос" се пребори с времето и обстоятелствата, включително с пандемията и заедно с екипа на "София Тех Парк" инсталира машината, каза Петър Статев.
Машината започва да се използва и планираме през следващите пет или десет години да вградим графични ускорители, защото клиентите се интересуват от невронни изчисления. Планираме първата платформа за квантова изчислителна машина да бъде тук и да започне обучение на хора, защото това не е стандартен телефон или компютър. Има протегната ръка от ЕК за обучение на бакалаври и магистри за използване на суперкомпютрите. Предстоят конкурси за създаване в ЕС на цифрови иновационни хъбове и "София Тех Парк" ще кандидатства в тях, каза Статев.

Приложение

Суперкомпютърът от световната класа е резултат от усилена екипна работа. С него това, което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Правим така, че възможностите на компютъра да са полезни на нашата индустрия и таланти, каза еврокомисарят Мария Габриел. Тази среща е доказателство, че България е дигитален и иновационен център в Европа, добави тя.
Основното предизвикателство е да използваме пълноценно възможностите на хардуера, затова е важна връзката с науката и научните изследвания. Голямата цел е свързването между индустрии, лаборатории и университети, така че да няма публични инвестиции за едно и също нещо на много места - не сме толкова богати, че да си го позволим, добави Мария Габриел.

Откривател

Начинанието е скъпо, но е единственият начин е да бъдем модерна нация. Успешни и богати са тези нации, които успеят да внедрят новите технологии, каза министърът на образованието и науката Николай Денков.
Пускането на Discoverer, бих го превел на български "Откривател", е безспорен успех, с който България става първата страна на Балканския полуостров с мощен суперкомпютър, каза заместник-кметът на София Дончо Барбалов. Тази машина може да прави прогнози и анализ за трафика и за метеорологичната обстановка в града, добави той.

Подобни статии