Пуснаха планински вили за карантина край София

Чужденци броят 300 лв. за нощувка в глинена къща

Българи развиват селски туризъм и предлагат почивка в землянки и вагони. Репортерска проверка показа, че сайтовете за наеми преливат от нестандартни оферти.

От оценките пък става ясно, че от тях често се възползват и чужденци. Така например в близост до село Чавдар е построено неолитно селище, което ни пренася 6200 г. пр.н.е. Цената за нощувка в землянките, които са без прозорци, но разполагат с камини, е 52 лв. В селището няма електричество, нито интернет. Осигурени са топли одеяла, възглавници, дърва и брадва. Друга оферта пък предлага почивка в екоселище близо до границата с Гърция. То се намира край с. Гайтаниново, сред горите на Гоце Делчев. В него има глинени, дървени, каменни и въздушни къщички, а цената за една нощ е между 230 и 400 лв. в зависимост от къщичката. Екоселище Омая е посрещало гости от целия свят, включително Франция, Словакия, Швейцария, Великобритания, Белгия, Италия и др.

Сред необичайните места за почивка е вагон във ферма в планината с изглед към дефилето на река Искър. В него има легло, кът за сядане и зона за готвене. Наблизо има душ, осигуряващ слънчева отопляема вода и котел на дърва. Цената на нощувката е 22 лв. В близост до вагона се намира и планинска вила, която се отдава под наем за поставени под карантина. Мястото е тип землянка, намира се край село Желен и се рекламира като „карантинно планинско отстъпление, на 37 км от летище София“. На 20 км от столицата, но в посока Перник пък можете да почивате в къща на дърво. Тя се намира в малък къмпинг край село Големо Бучино.

В Югозападна България също има нестандартни оферти. Така например край петричкото село Марикостиново можем да си наемем контейнер тип фургон, превърнат в луксозно жилище. В с. Кромидово, недалеч от Мелник, срещу 50 лв. на ден можем да отседнем в традиционно типи. То е изградено върху дървена палуба и е снабдено с димни клапи, което позволява да се пали огън в нея. В село Скобелево пък можем да спим в луксозна палатка, отново издигната върху дървена платформа, а в близост до Сопот се предлага почивка в карета или стая в колиба, а в Пампорово – иглу в гората. Става въпрос за тип куполна къща, която разполага с легло, баня и тоалетна и се предлага за 145 лв. на вечер.

В сайтовете за места под наем се предлагат и традиционни български къщи. Така например в Национални архитектурен резерват в с. Ковачевица можем да наемем къща, построена през 1860 г. с автентична атмосфера, 6 двойни стаи, кухня и голяма трапезария. След реконструкция мястото е благословено от Апостолския екзарх Христо Пройков в присъствието на Негово Величество цар Симеон II, който е бил първият официален гост на къщата. Цената на една нощ е 315 лв. В Централна България, близо до гр. Априлци се предлага друга стара традиционна къща, построена през 1921 г. Във Велико Търново под наем отдават 200-годишна къща, а недалеч от Пловдив - 150-годишна.

Сред обявите има и странни предложения. Така например тинейджър е пуснал обява „Ела да гледаш залеза“. Той предлага апартамента си, намиращ се на 15-ия етаж в Пловдив. „Аз съм единственият човек, който живее в апартамента (18-годишен студент домоуправител)“, пише момчето. Цената за гледката от неговия апартамент е 17 лв. Жена пък предлага споделен уикенд на село. „Присъединете се към нас, когато посещаваме майка ми през уикенда. Цената включва пътуване от София в петък вечер, храна в събота и неделя и връщане в София неделя следобед“, гласи предложението. Обявената цена от 59 лв., включва също настаняване в самостоятелна спалня с двойно легло, достъп до кухня, баня и градина.

Подобни статии

 • Пандемията затвори един от 10 хотела

  Пандемията затвори един от 10 хотела

  През юли 2021 г. у нас са работили 3058 места за настаняване с 10 и повече легла. За същия период на 2019 г. те са били 3391. Делът на затворените обекти е бил около 10%. Това заяви служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева по време на откриването на Хотелски инвестиционен форум 2021 в столичен хотел.

  101
 • България била готова да посрещне успешен туристически сезон

  България била готова да посрещне успешен туристически сезон

  Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева взе участие в среща с бизнеса и контролните органи в курорта "Боровец" във връзка с подготовката за предстоящия зимен сезон 2021/2022. В дискусията участваха областният управител на Софийска област Радослав Стойчев, представители на хотелиерския бизнес и областните структури на РИОСВ, БАБХ, РЗИ, БЧК, БАБХ, МВР.

  116
 • Българският паспорт е в топ 10 на

  Българският паспорт е в топ 10 на "най-мощните документи за пътуване" в света

  Българският паспорт е на 10-о място в списъка на „Най-мощните документи за пътуване“ в света. С българския паспорт може да се пътува в 136 държави, от които безвизово до 97, според Глобалният индекс на най-мощните паспорти на „Arton Capital“ за 2021 г., изготвен въз основа на това в колко държави е възможно да се пътува без виза, съобщава БГНЕС.

  191