Путин: Правителството на талибаните не е представително, но трябва да се работи с него

Правителството, формирано в Афганстан от талибаните, не е представително и приобщаващо, но е необходимо да се работи с него. Това заяви днес руският президент Владимир Путин на съвместна среща на лидерите на държавите от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), предаде ТАСС.

"Талибаните, станали на практика пълновластни господари на (Афганистан), сформираха свое правителство, което пое отговорност за бъдещето на (страната)", каза Путин. Той отбеляза, че в това правителство няма представители на други етнически групи (освен пущуните).
В същото време руският президент наблегна на необходимостта от това да се работи с новите афганистански власти. "Трябва да съгласуваме нашата позиция по този въпрос", призова той останалите лидери от ОДКС и ШОС
Според Путин диалогът с талибаните би бил най-ефективен по линия на т. нар. разширена "тройка" за Афганистан (формат с участието на Русия, Китай, Пакистан и САЩ). "Вече се работи по този въпрос", отбеляза той.
Путин припомни за функционирал по-рано формат за консултации за Афганистан, в който са участвали редица страни от ШОС и ОДКС. "При необходимост и съгласието на всички влизащи в него държави той може да възобнови работа", каза той.
Руският президент спомена възможността за възобновяване на дейността на контактната група ШОС-Афганистан.

Подобни статии