Първа оставка заради трагедията с Людмил: Главният архитект на "Триадица" напуска поста

Главният архитект на столичния район "Триадица" Иван Шишков е заявил, че ще напусне поста си. Това съобщи кметът на района Димитър Божилов по повод трагедията с 16-годишния Людмил, който загина от токов удар на бул. "Иван Гешов".

Божилов обясни, че издадената бележка, която е послужила пред ЧЕЗ за сключване на договора с павилиона на "Гешов", не е подписана от Шишков. "Тя е била издадена и подписана в период, когато главният архитект на общината не е бил на работа, кой я подписвал, каква е връзка и съпричастността ще констатират разследващите органи. Аз разговарях, с главния архитект, който заяви, че ще напусне района", заяви Божилов и допълни, че оттеглянето му е с цел разясняване на фактите като морална и човешка постъпка. "Това е морален акт на един човек, който е доказал своите качества, но желае обективната истина да излезе наяве", заяви още кметът.

Относно исканията на Столичната община за информацията за незаконните обекти в района Божилов каза, че от "Триадица" са отговорили на тези писма с работа на терен. По думите му става въпрос за 23 обекта - реклами, маси, столове, като от тях 11 не са били налични към момента на проверките, останалите 6 не са с точни координати, въпросните павилиони обаче при болница "Иван Рилски" не са били в този списък. "Тези обекти са разположени там през 90-те години. Факт е, че има някакви съмнения по отношения на тяхната законообразност, но е важно да се разкрие истината. С встъпването ми в длъжност поисках от началниците на отдели какви преписки се движат. Проверих внимателно и тази преписка не фигурираше там", каза още той и изтъкна: "наследих тежко наследство".

Божинов разкрива още, че септември и ноември районната администрация към Направления "Архитектура и градоустройство" констативни актове за премахване на павилиони в Южния парк и пред ВМА, за 5 от тях още няма заповед за премахване.

"Не само като чиновници, но и като хората бяхме потресени от случилото се. Ние както всички искаме истината да излезе наяве", заяви още районният кмет.

Подобни статии