Първата Мис България реди родословното дърво

Бранимира Антонова стана на 68, 94-годишната й майка за сефте й разкрива семейни тайни

Първата Мис България - финес, елегантност и красота

Първата носителка на титлата „Мис България“ по соцвреме Бранимира Антонова реди родословното си дърво, разкри самата тя. Причината за това е в 94-годишната й майка, за която се грижи. „Свиря й на рояла. Каня й гости и напоследък ме изненадва, защото за първи път ми разказва за нейното детство“, споделя балерината и актриса.

Така тя научава любопитни подробности от родословното дърво на фамилията. „Мама е имала баба Аугиристия, банатска българка. Дядо й Богдан Петков в Крива паланка пък е бил предприемач. Имали са много хубава къща, която са дарили на тези, които по време на войната са загубили домовете си. Били са като отец Иван – направили са един дом за всички несретници. Дядо й е направил белокаменната чешма пред манастира „Свети Йоаким“. Тя е много красива, сега е възстановена и може да се пие вода от сребърен черпак. Направил е чешмата за своите внуци, които обаче не е успял да види“, разказва за рода си Бранимира.

Майка й твърди, че я е родила на 22 ноември, но я е записала ден по-късно. „От 1972 г. празнувахме рождените си дни заедно със съпруга ми Владо Грашнов, който е роден на 24 ноември. Откакто го загубихме обаче, не празнувам вече своя. След кончината му, като ми дойде рожденият ден, ми се свива стомахът. За мен рожден ден е всеки ден, когато се събудиш, и си здрав и има хора, които те обичат. Имам усещането, че Владо е на хубаво място. Винаги на рождения му ден ходя на гроба му в Драгалевци. Ставри Калинов му направи много интересен паметник с неговия образ, който се вижда откъдето и да го погледнеш. Първите години идваха много хора, но вече почти никой не се сеща за него, което е жалко“, споделя вдовицата му. Тези дни тя се сеща и за други свои приятели, които вече ги няма, като поп краля Емил Димитров и съпругата му Мариета. „Събрали са се в един звезден екип горе, дай Боже да виждат, че сме добре, да ни дават кураж, да сме смирени“, казва още Антонова.

Първата Мис България живее без пенсия, въпреки че е навършила годините. „Няма откъде да се пенсионирам - нямам нито години, нито стаж. Но не мисля за това. Нямам и бизнес. Последно се занимавах, като преподавах балетна хореография на деца. Преди това във Виена бях юрисконсулт. Отдала съм се на дъщеря ми Мария Грашнова – тя направи успешна кариера в маркетинга и рекламата“, споделя тя. А какво прави днес? „На 68 всички правят едно и също. Пазим се. Пожелавам на всички здраве, защото коронавирусът ще мине. Светът е оцелял, защото се е смял, и затова се моля да не затварят театрите и концертните зали, за да повдигат духа на българина“, казва още Бранимира.

Харесва новата победителка

Бранимира Антонова е категорична, че няма бивша мис. „Това е нещо като рожден ден или като абитуриентска вечер“, обяснява тя и признава, че харесва новата носителка на титлата Венцислава Тафкова. „Ако някой намира за грешка дали си е пипала устните или не, сега е такова времето. Аз например няма да си направя нищо, ако съм на 18. Тогава бях с минижуп до носа и сега се чудя как съм ходила така, но тогава такава беше модата. Важното е да се учи, да бъдем малко по-скромни и смирени. Омразата не е донесла нищо добро. Кой каквото има, да му се радва“, казва легендарната красавица. 

Звезда от „Мъже в командировка“

Още преди да бъде избрана за първата Мис България, киното я открива като своята нова любимка и я увековечава в над 20 игрални филма и тв новели, сред които „Мъже в командировка“ и „Бягство в Ропотамо“. „През 1967 г. снимах филмите „Процесът“, „Мъже в командировка“ и „Танго“. Започнах още през лятото на 1966 г. На 12 снимах с Вили Цанков „Кучешката огърлица“ - първия филм пантонима. На 9 снимах „Как се става балерина“ с Вера Кирова. След мен забраниха конкурса, защото властта не обичаше такива неща. Ако трябва да съм честна, много неприятности ми създадоха тези титли. Наричаха изявите ми „фриволни“, създадоха ми проблеми както в балета, така и в киното, защото кинаджиите също не обичат манекенки. Тогава записах право, което също си мечтаех“, споделя пред „Телеграф“ Бранимира Антонова.

Привлича фотографите на камила

„Мис България“ се провежда за първи път на Слънчев бряг през 1967 г. по времето на фестивала „Златният Орфей“. По това време 14-годишната Бранимира Антонова е на почивка заедно с родителите си и сестра си. „Татко замина в София по работа спешно, а ние останахме в Несебър. Видяхме един голям плакат в Слънчев бряг, че ще избират Мис. Смяхме се и се запитах кой ли ще вземе наградата от 200 лв., защото си бяха пари тогава. Сестра ми беше на 18, аз на 14. Кака е същата като мен, само че руса, със сини очи и веднага погледнаха към нея и от приятелите й казаха: „Хайде да те правим Мис“. Тя се реши да участва, но една случка от предния ден я разколеба и ме насърчи аз да отида. Певицата Женифер, която беше дошла за рецитал на „Златният Орфей“, снимаше фотосесия на една камила на плажа. Беше облечена в бял бански с блестящи камъни, силно гримирана. Аз се качих на друга камила и се разхождам. Изведнъж фотографите започнаха да се обръщат към мен, накрая я зарязаха и дойдоха около мен. Сестра ми беше поразена и каза „Ако утре ти отидеш като Женифер, ще спечелиш“. Тя беше с кок. Бял бански нямах, но намерих черен, високи токчета и същата фризура. Вече имах опит в балета, сцената беше моя и на конкурса просто си изиграх ролята“, спомня си неувяхващата хубавица.

Подобни статии