Първият БГ манекен издъхна на 84

Свирел в джаз клуба в ЦУМ, откъдето го викнали за ревю

Отиде си първият български манекен, обяви модният журналист доц. Любомир Стойков. „Вчера ми звънна телефонът и на дисплея се изписа името на Сашо Йорданов - мой стар приятел, свързан с българската мода от десетилетия. Но вместо неговия характерен благ тембър чух тъжния глас на съпругата му Анелия, която ми съобщи, че той е починал на 19 ноември на 84-годишна възраст. Много, много жалко. Отиде си един добър човек, с широко сърце и дългогодишна преданост към стила и естетиката“, сподели в социалните мрежи Стойков.

Сашо Йорданов е първият български професионален мъж манекен, музикант, състезател по плуване на младини. Работи като манекен (днес по-често казваме - модел) в периода 1956-1963 година. Показвал е българска мода на много ревюта и във фотосесии за списанията "Лада", "Божур" и различни рекламни каталози. Снимал е за Студио "Екран" и за Българската национална телевизия. Участвал е в изяви на Дома за модели, Индустриалимпорт и ЦНСМ. Работил е в отдел "Маркетинг и реклама" на модна къща "Рила стил", бил е директор на агенция „Визаж“ и др. През 50-те години на миналия век свири в джаз-клуба на ЦУМ заедно с Людмил Георгиев, Морис Аладжем, с Емануил Манолов - Бадема. Там го забелязват и го канят да участва за пръв път в модно ревю, припомня модният гуру. Той е и първият директор на най-голямата модна агенция у нас - „Визаж“ на Жени Калканджиева.
По време на разговорите му с Любо Стойков – приятелски и професионални, много ценни мисли на Сашо Йорданов са се запечатали в душата и сърцето му. Ето две от тях: "Модата е изкуство. Чисто изкуство. Всеки не може да се занимава с мода. Трябва да го имаш вътре в душата си. И да го пренесеш върху дрехата". "Мисията на манекена? Когато аз показвах облеклата, никога не съм търсил лична изява. Правил съм всичко, за да покажа основно линията, да изтъкна например ръкава и т.н. Всичко, което ми е правило впечатление - хубаво или лошо, съм го споделял с дизайнера".
„Бог да те прости, Сашо! Царство ти небесно... Нека да бъде светла паметта ти! Академията за мода изказва най-дълбоки съболезнования на семейството и близките на Сашо Йорданов.
Председател: проф. д.н. Любомир Стойков“, пише още фешън спецът.

Подобни статии