Първият чернокож кмет в Белгия призова за промяна в мисленето

Роденият в Демократична република Конго Пиер Компани стана първият чернокож кмет на община в Брюксел, предаде ДПА.

Компани е напуснал ДР Конго през 1975 г. като бежанец и от 45 години живее в Белгия. Сега той вижда себе си най-вече като центристки белгийски политик, избран да ръководи брюкселското предградие Гансхорен.

72-годишният Компани говори за общата история, свързваща родината му със страната, в която е прекарал по-голямата част от живота си, но също така активно се застъпва за преосмисляне на колониалното минало на Белгия. Той е баща на три деца, сред които бившият капитан на футболния отбор "Манчестър Сити" Венсан Компани.

Пиер Компани, който е критикуван заради настояването си, че Белгия би трябвало да се извини за колонизирането на Конго, смята, че е необходимо да се намери начин как да се промени мисленето на хората. "А това става с образование, затова тъкмо образованието трябва да се промени", каза той.

"Проблемът е същият, както винаги, а именно мисленето на хората . . . когато хората не уважават някой друг заради цвета на кожата му", заяви Компани.

Като конкретно предложение той призова да се проучи идеята за създаване на офис за съобщаване на случаи на дискриминация в жилищния сектор в Брюксел. "В Белгия имаме инструменти, с които да работим, но не ги използваме пълноценно", каза Компани.

Според него "сегашните международни събития оказват влияние върху целия свят", а "историята за смъртта на Джордж Флойд подтиква всички да мислят за проблемите, с които се сблъскват чернокожите хора".

Подобни статии