Първият ни библиотекар съден за шпионаж

Иван Шумков създал с 200 наполеона първата обществена библиотека

В тази къща се е помещавала предтечата на днешната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

На 11 май чествахме професионалния празник на библиотекаря. По повод 24 май пък нека споменем някои любопитни факти за библиотеките и хората, които са запазили цивилизационното наследство на човечеството по света и у нас.

Асирия

За най-старата библиотека в света се счита основаната от Ашурбанипал, крал на Асирия (668-630 пр. Хр.). От нея са открити 30 000 плочки с клиновидно писмо. По нашите земи през средновековието ролята книгохранилища са изпълнявали манастирите. През XIX век е направено предложение за създаване на публична библиотека в София. Предтечата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се е намирала на ул. „Георги Раковски“. За библиотекар №1 е назначен даскалът Иван Шумков – съратник на Левски и Раковски. Прелюбопитен факт е, че той е изпълнявал шпионски мисии срещу Османска Турция, но е арестуван и заточен в Кайро. Бяга оттам и става съветник на губернатора Алабин. Натоварен е от него да търси подходяща сграда за първата културна институция в следосвобожденска България. В своите спомени Шумков пише следното:
„Сдобиен с 150-200 наполеона, спуснах се низ София и намерих една от най-големите турски къщи и я предадох на предприемач да я поправи по моя план и вкус до 10-15 дни.“
Пловдивската народна библиотека „Иван Вазов“ пък е най-старата в Южна България. Тя се създава в някогашна Източна Румелия по инициатива на Петко Каравелов и Йоаким Груев. На 2 януари 1879 г. е направено първото вписване в инвентарния опис на книгохранилището. То е разчитало на дарения, но е бил заделен и бюджет от 56 000 гроша – 6000 гроша за закупуване на книги и 50 000 гроша за събиране и откриване на старини. Към старините са отнасяли и ръкописните и старопечатните книги (славянски и чужди). Сред тях е имало и няколко прастари евангелия.

Странности

Световни библиотеки пък разкриват прелюбопитна статистика. Според нея най-крадената книга за всички времена е Библията. Рекорд за най-много невърнати заглавия държи Стивън Блумбърг. За целия си живот той е присвоил повече от 20 000 книги на стойност няколко милиона долара. В началото ги взима за четене, но после започва да прави взломни кражби, промъквайки се през вентилационните шахти. Сред присвоените скъпоструващи творби са първото издание на „Чичо Томовата колиба” на Хариет Бичър Стоу, Библия от ХVІ в. и средновековни хроники. За това Блумбърг е лежал няколко пъти в затвора. А едно проучване показва, че в затворническите библиотеки най-популярни са паранормалните романи.

Читател

Следващите няколко случая са предупреждение за библиотекарите, че никога не бива да закриват личния картон на читатели. През 2011 година „Насекомоядни растения“ на Чарлс Дарвин, взета през 1889 г., изненадващо е върната в библиотеката на Училището за изкуства в Камдън, Австралия. Книгата се е намирала в колекцията на ветеран, който случайно забелязал печата на библиотеката и решил да я върне със „само“ 122 години закъснение.
И когато говорим за насекоми, не можем да не споменем природосъобразния подход в португалската библиотека „Йоанина“. Там живее колония от прилепи, чиято цел е да яде насекомите, които увреждат книгите.
Малцина подозират още, че преди появата на пишещите машини и компютрите се е преподавал библиотекарски почерк. През XIX-XX век той издигнал в култ четливостта на ръкописното писмо. Идеята била да има стандартизация във воденето на читателски карти и каталози.

Рекордьори

Библиотеката на Конгреса на САЩ се счита за най-голямата в света с колекция от над 168 млн. екземпляра. Основана е от президента Джон Адамс с 5000 долара. В наши дни Библиотеката на Конгреса плаща дори за популярни списания, включително „Плейбой“, на брайлово писмо.
За един от най-големите дарители в бранша се счита американският бизнесмен и филантроп Андрю Карнеги. Между 1886 и 1919 г. шотландецът отваря изумителните 2509 библиотеки по цял свят, а книгите, които купува, в днешни пари възлизат на 1,6 млрд., долара.

Шедьоври

Сградите, приютили човешкия логос, са едни от най-красивите и стари в света. Доста внушителни са залите на Тринити Колидж в Дъблин, Ирландия, разположени върху 160 декара. Там се пазят oĸoлo 5 млн. тoмa, cpeд ĸoитo peдĸи и дpeвни тeĸcтoвe, карти. Особено ценна за местните е Keлтcĸaтa ĸнигa - cчитaнa зa шeдьoвъp нa зaпaднaтa ĸaлигpaфия.
Една от най-древните библиотеки в Европа пък се намира в бaзилиĸaтa „Caн Лopeнцo“ във Флopeнция. Архтектурният шедьовър от XV век е дело на Микеланджело Буонароти по поръчка на Медичите. Библиoтeĸaтa нa Copбoнaтa e още по-стара – ocнoвaнa пpeз далечната 1289 г.
Страната на шансона има и уникална библиотека на миризмите. Това е своего рода ноев ковчег за парфюми, който пази над 3200 аромата, като много от тях вече не се произвеждат.
Cпopeд мнoзинa експерти библиoтeĸaтa в иcтopичecĸия ĸoмплeĸc Kлeмeнтинyм в Πpaгa e може би нaй-ĸpacивaтa в cвeтa. Бapoĸoвото сдание е oтвopeно за посещение от 1722 г. ĸaтo чacт oт тpeтия нaй-гoлям ĸoлeж нa йeзyитcĸия opдeн.
Не всички библиотеки обаче изискват тишина. Има една във Вантаа, Финландия, която разполага със зала за караоке. В Аляска пък на своя картон човек може да си вземе не само книга, но и препарирано животно или кожа.

Харвардска кръстена на пасажер от Титаник

Една от библиотеките с най-драматична история е тази за редки книги в Харвард. Тя носи името на Хари Елкинс Уайдънър – един от пасажерите, загинали при потъването на „Титаник“ на 15 април 1912 г. Неговата майка завещава 3300 ценни издания и дори отделя известна сума пари. С тях всеки студент трябвало да се научи да плува и да получава сладоледов пудинг всеки ден – любимия десерт на покойния й син.

 

Подобни статии