Първият у нас Ветеринарен симулационен център се открива в Тракийския университет

Първият в България Ветеринарен симулационен център се открива днес от 11.00 часа в Тракийския университет, съобщи в интервю за БТА д-р Здравко Тодоров, ръководител на центъра.

Центърът Vetsim се намира на партерния етаж до входа на университетската библиотека. Създава се по немски модел и е оборудван с техника, доставена от университета в Гисен, Германия. В него ще има симулатори за кастрация, интубация, поставяне на венозен катетър. На площ от 180 квадрата ще има освен лекционна зала и оборудване за анестезия и реанимация. Финансирането е осигурено от бюджета на университета.
Д-р Здравко Тодоров е възпитаник на Тракийския университет, завършил е през 2013 г., но има специализация в немски Ветеринарен симулационен център по програма "Еразъм".
"Основната ни цел е да се подобрят практическите умения на студентите по ветеринарна медицина посредством тренировка върху изкуствени макети, симулатори на животни или синтетични органи. Така ще бъде съкратено времето от студентската скамейка до практиката на ветеринария лекар", обясни д-р Тодоров.
Обученията ще бъдат в групи от 6-8 студенти с предварително записване онлайн. Лекторите ще бъдат специалисти от България и Германия. Темите на обученията са в направления лабораторна диагностика, пропедевтика, хирургия и ортопедия, анестезиология и реанимация, превръзки, стерилизация и подготовка на операционното поле, комуникация и ветеринарен мениджмънт, продуктивни животни, образна диагностика.
Партньор на центъра ще бъде Драматичен театър "Гео Милев". Актьори ще представят пред студентите критични ситуации с провокативни въпроси, за да се научат бъдещите лекари как да комуникират със собствениците на пострадали животни.
Първите два Ветеринарни симулационни центъра в Европа са създадени през 2012 г. във Виена и Хановер. Д-р Здравко Тодоров се надява съвсем скоро българския център да стане част от Европейската асоциация на ветеринарни симулационни центрове, за да има възможност да се споделят опит и знание.

Подобни статии