Първият звънец и предизвикателството COVID-19

Photo: Ивайло Цветков

Нова учебна година, нов късмет. Ще е късмет, ако годината продължи повече от очакваното. На първите родителски срещи вече започна подготовка, че в даден момент най-вероятно ще се премине отново към онлайн обучение. Учители предупреждават, че няма да правят компромиси за децата, които се оправдават, че нямат слушалки и микрофон. А все още има и такива, които няма за какво да закачат въпросните атрибути, защото, каквото и да си говорим, личният компютър за всеки член от семейството не е част от стандарта ни на живот.

Предизвикателството COVID-19 надвисна още на прага, преди даже дълго ваканцувалите ученици да си вземат дъх и да се порадват на живо общуване с връстниците си, след като месеци наред си говореха онлайн.

Нямаше ден от началото на септември, в който да не се обяснява какви мерки ще бъдат взимани, каква подготовка тече в училищата и как деца, учители и съответно родители ще се справят с може би най-голямото предизвикателство на века. Всичко се оказа напразно. БГ мама синдромът избуя, още преди да се стигне до изпитания на силата и волята да опазим живота на своите близки. За да се стигне дотам някакви обезумели в опита да се покажа и самодокажат родители да се пънат, че за нищо на света няма да пуснат децата си в училище, докато пандемията не бъде овладяна, докато не се измисли ваксина и докато внуците и правнуците им не получат стопроцентова гаранция, че средата, в която ще учат, ще е стерилна. Нямам нищо против бг мамите, въпреки че предпочитам да ги заобикалям отдалече, защото лудостта им лично на мен ми идва в повече. А и може да е заразно. Но бг мамите бледнеят пред бг татковците, които са в перманентен цикъл. Един такъв екземпляр подлуди и вкара в обяснителен режим директорка на училище, която беше обвинена във всички смъртни грехове, защото не е разписала на 10 септември правила как и откъде ще се влиза на първия учебен ден. Почти никой още не го беше направил тогава в сайта на съответното учебно заведение, но нетърпеливият бг татко даде простор на гнева си. Но да беше един, с мед да го намажеш.

Има някаква доста неприятна тенденция от пълчища родители, които избиват комплексите си на гърба на учителите и ги овикват, сякаш са им домашна прислуга. Хора, които си въобразяват, че учителите са обслужващ персонал, на който те трябва да подхвърлят един букет в първия учебен ден и до завършването да тропат с крак и да поставят изисквания, все едно с този букет са си купили частен учител, който е потенциално виновен за всички родителски несполуки.

Родителите, които в момента използват COVID-19 като предлог, за да се правят на супермами и супертатковци, докато полагат грижи за домашното образование на отрочетата си, нерядко са хора, които нищо не произвеждат. От тях и техния труд нищичко не зависи. Безработни и нищонеработещи хора, които опаковат нищонеправенето си с помпозни думи. Опитайте се да обясните на магазинера, водопроводчика, шофьора, та ако щеше дори и на боклукчията, че трябва да зареже реалната си работа и да заседне у дома, за да дебне отрочето си дали е в онлайн час, след като е заложил покъщината, за да му вземе лаптоп. Колкото и красиво да се изразяват по пресконференции, каквито и умни петиции да аргументират и съчиняват, нещата са несъпоставими. Затова се скрийте и проявете малко уважение към онези, които работят нещо реално, а не си запълват свободното време.

Същото се отнася и за онези, които се превъзбудиха да правят протести срещу маските. Добри или лоши, полезни или безполезни, те са част от правилата, които обуславят и предпоставят цивилизацията. Когато група амиши бойкотират опитите подрастващите да бъдат приучени към някаква дисциплина, да не си скубят косите впоследствие, когато същите отказват да се съобразяват с когото и каквото и да било. Този скъпоценен пример им е даден от тях самите.

Подобни статии

 • Великобритания удължи срока за кандидатстване в университети до 29 януари

  Великобритания удължи срока за кандидатстване в университети до 29 януари

  Британската централизирана система за прием в университетите UCAS взе решение да удължи срока за кандидатстване с две седмици - до 29 януари, съобщават от официалния UCAS център на "Интеграл", чрез който кандидатстват значителна част от българските ученици. Това е безпрецедентно решение, което удължава традиционният срок 15 януари, с което приемът трябваше да бъде прекратен днес, се посочва в съобщението.

  106
 • МОН дава 2 млн.лв. за повишаване на квалификацията на преподавателите

  МОН дава 2 млн.лв. за повишаване на квалификацията на преподавателите

  МОН ще финансира обучения на преподаватели и нови учебни програми за студентите, които се подготвят за учители по Нова Национална програма „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища“, съобщиха от правителствената пресслужба. Общият бюджет на програмата възлиза на 2 млн. лв. за следващите 2 години.

  139