Първото заседание по делото за издаването на "златни паспорти" в Кипър ще се състои на 24 юни

Кипър прекрати така наречената схема за издаване на "златни паспорти" миналата година.

Първото заседание по делото за издаването на "златни паспорти" в Кипър ще се състои на 24 юни в съда на окръзите Ларнака и Фамагуста, съобщи Кипърската информационна агенция.

Това ще бъде първото дело в страната във връзка със злоупотребите по правителствената програма за предоставяне на кипърско гражданство в замяна на инвестиции в икономиката на острова.

Заподозрените бяха пуснати под гаранция до 24 юни. Тогава пред съда ще се изправят юридическата фирма Harris Kyriakides LLC Lawyers, адвокатът Михалис Кириакидис, както и още седем физически и юридически лица. Против тях са повдигнати 37 обвинения, включително за фалшифициране на правителствени документи, разпространение на фалшифицирани документи и участие в заговор с цел извършване на престъпление.

Източносредиземноморската островна държава е дала в рамките на схемата гражданство на 6779 души в периода от 2007 до 2020 г.

Независима разследваща комисия, начело с бивш правосъден министър, посочи в доклад, че 51 процента от паспортите са били предоставени на хора, които не отговарят на изискванията.

Кипър прекрати така наречената схема за издаване на "златни паспорти" миналата година.

Подобни статии