Пътниците в Московското метро скоро ще плащат чрез лицево разпознаване

Московското метро е прочуто с пищните си станции, наподобяващи дворцови зали.

Московското метро вече демонстрира как работи системата за заплащане чрез лицево разпознаване, която ще бъде задействана на 15 октомври. Това е последният засега пример за бързото и неподкрепяно от някои развитие на тази технология в Русия, предаде Франс прес

Няма да има нужда пътниците да носят нито телефон, нито карта за метрото, нито някакви билети. Ще трябва само да попълнят в приложението своите данни, банкови реквизити и да поставят своя снимка, обясни Анна Лапушкина от пресслужбата на столичния градски транспорт.
В московското метро, едно от най-често използваните в Европа, плащането чрез биометрия ще даде възможност да се намали времето за чакане, тъй като е "тройно по-бързо" от обичайните методи, заяви Лапушкина пред журналисти.
Тя увери, че ще бъде гарантирана "пълна сигурност" на данните, без да добави подробности.
Тествана в момента с доброволци и служители в метрото, от 15 октомври системата ще действа на всичките 241 станции от гигантската мрежа, чието строителство е започнало през 30-те, по времето на Сталин.
Пресслужбата уточни, че системата работи независимо от предпазните маски, задължителни в обществения транспорт, тъй като е достатъчно да се вижда само около половината от лицето.
Турникетите в метрото ще се отварят само пред хора и няма да реагират на снимки.
Ще продължат да действат и другите методи за плащане.
Технологията за лицево разпознаване бе използвана и по-рано в Москва, където десетки хиляди камери следяха за спазването на карантинните мерки, свързани с КОВИД-19.
През март водещата верига супермаркети Х5 заяви, че започва да използва тази технология за плащане в своите магазини.
Редица руски и международни НПО обаче критикуват масовото използване на лицево разпознаване, заявявайки, че са възможни злоупотреби, изтичане на данни и други вредни последици.
Безконтролното прилагане на тези технологии води до тежки нарушения на човешките права и фундаментални свободи; те вече се използват за политически гонения, предупреди преди седмица в комюнике "Хюман райтс уоч".

Подобни статии